V příštím roce podpoří Ministerstvo zemědělství zemědělce 5 miliardami z národních dotací

.Od roku 2017 tato podpora stoupla o více než 1,5 miliardy Národní dotace do zemědělství a potravinářství by měly v roce 2022 dosáhnout částky 5 miliard korun. Peníze přispějí například k lepším podmínkám v chovech zvířat, na výsadbu sadů, podporu potravinových bank, zpracování zemědělských produktů a zvýšení konkurenceschopnosti.

Národní zemědělské dotace za poslední roky rostou, od roku 2017 stouply o více než 1,5 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství (MZe) připravilo zásady pro vyplácení národních dotací do zemědělství a potravinářství v roce 2022.

„Zásady pro vyplácení dotací v příštím roce jsme tentokrát připravili už v září. Chceme tak zemědělcům a potravinářům usnadnit život, aby věděli ve větším předstihu, s jakou podporou mohou příští rok počítat.

Národní dotace jsou pro ně důležitý zdroj, s jehož pomocí zlepšují péči o chovaná hospodářská zvířata nebo mohou své hospodaření rozšířit o zpracování zemědělských produktů,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Národní dotace jsou určené i na podporu vzdělávání, včelařství, prevenci před zavlečením nebezpečných nákaz do chovů hospodářských zvířat, zlepšování genetického potenciálu zvířat, prevenci před šířením chorob polních a speciálních plodin, výstavbu a obnovu závlah, podporu mimoprodukčních funkcí rybníků, činnost potravinových bank, obnovu ekologických ovocných sadů a podporu vysoce kvalitní produkce mléka, masa a brambor. Od roku 2017 národní zemědělské dotace rostou. Zatímco v roce 2017 MZe vyplatilo přibližně 3,4 miliardy korun, příští rok by mělo zemědělcům a potravinářům poskytnout 5 miliard korun.

Cílem národních podpor je přispět na zemědělskou a potravinářskou činnost, která je důležitá a společensky prospěšná, například tím, že udržuje zaměstnanost na venkově, zabraňuje šíření chorob zvířat a rostlin nebo pomáhá chránit životní prostředí. Pro zemědělce a potravináře ale tato činnost znamená zvýšené náklady, a tím ohrožuje jejich konkurenceschopnost na trhu.

Dotační programy pro rok 2022 jsou pokračováním systému dotací z předešlých let. Zemědělcům, potravinářům, obcím i neziskovým organizacím se budou dotace vyplácet v příštím roce na základě schválených žádostí. Proplácet je bude Státní zemědělský intervenční fond, kromě programu Genetické zdroje, jehož administrace nadále spadá přímo pod MZe.

Více ZDE