Přímé platby: výroční zpráva a Metodická příručka roku 2021

Výroční zpráva pro přímé platby za rok 2020

Cílem této zprávy je podat přehled o nastavení přímých plateb v ČR v roce 2020 včetně meziročního srovnání.

25.3.2021

Metodická příručka pro přímé platby pro rok 2021

Zemědělské veřejnosti je k dispozici ke stažení aktualizovaná Metodická příručka pro přímé platby pro rok 2021. Příručka komplexně shrnuje podmínky poskytování přímých plateb a poukazuje na změny platné pro letošní rok.

Veškeré novinky pro rok 2021 naleznete v úvodu kapitol k jednotlivým dotačním opatřením.

Významné novinky pro rok 2021:

•ani v roce 2021 nebude SZIF vyzývat žadatele k doplnění žádosti o podporu a dalších podkladů, které zakládají způsobilost pro podporu (tzv. podmínky způsobilosti), a z tohoto důvodu doporučujeme zvýšenou pozornost a pečlivost při podávání Jednotné žádosti a doručování všech dalších navazujících podkladů, kterými žadatelé plní nebo prokazují plnění dotačních podmínek

– například: deklarace EFA, chybějící přílohy prokazující splnění minimální úrovně produkce

podpora na chov telete masného typu – na seznam masných plemen skotu přidáno plemeno česká červinka

prodloužení doby obmytí u vyjmenovaných druhů RRD na 10 let

Společné podmínky, které musí žadatel splňovat:

•od roku podání Jednotné žádosti 2022 bude nutno mít zřízený účet na Portálu farmáře SZIF

•uvést v Jednotné žádosti veškerou obhospodařovanou zemědělskou půdu, včetně obhospodařovaných (i jen z části) zbytkových ploch dle zákona o zemědělství, § 3a odst. 11 písm. d)

•obhospodařovat půdu evidovanou na žadatele v LPIS a mít k této půdě právní důvod užívání

•dodržovat podmínky CC po celý kalendářní rok na veškeré obhospodařované zemědělské půdě,

•zakreslit DPB, kterých se žádost o podporu týká, do mapy DPB v měřítku 1:10 000 nebo podrobnějším a přiložit tuto mapu k Jednotné žádosti u všech opatření na plochu

PŘIPOMÍNÁME: V případě, že pěstujete potravinářskou plodinu, máte povinnost se registrovat u Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI)