FAO – Mezinárodní obchod se zemědělskými produkty a vstupy – nejvyšší průměrné měsíční hodnoty od června 2014.                                 

 

Deset měsíců stabilního růstu hodnot FAO Food Price Indexu

 

FAO Price Index Březen 2021 (k únoru 2021) Březen 2021 (k březnu 2020)
Mléčné výrobky + 3,9 % + 15,7 %
Cukr – 4,0 % + 30,2 %
Obilniny – 1,7 % + 26,5 %
Rostlinný olej + 8,0 % + 86,2 %
Maso + 2,3 % – 0,5 %

Podle nejnovějšího reportu FAO z 8. 4. 2021, hodnota FAO Food Price Indexu v březnu vzrostla o 2,1 %, čímž pokračuje již v desátém měsíci kontinuálního růstu a zároveň představuje nejvyšší průměrné měsíční hodnoty od června 2014. Nejnovější růst cen ovlivnilo zejména posílení hodnoty rostlinných olejů, masa a mléčných výrobků přičemž hodnota obilnin a cukru lehce poklesla.

FAO Dairy Price Index (mléčné produkty) v březnu vzrostl o 3,9 % v porovnání s předchozím měsícem, což znamená deset měsíců v řadě, kdy hodnota tohoto indexu stoupala (téměř 16% nárůst vůči roku 2020). V březnu se zvyšovaly zejména mezinárodní ceny másla a to kvůli nižším zásobám v Evropě, které způsobil pomalý začátek nové sezóny produkce mléka a také vyšší poptávka v očekávání obnovení činnosti HORECA sektoru. Rostla i hodnota sušeného mléka, podpořená vysokým objemem importu Asie (zejména Číny, která se obává sezónního poklesu produkce mléka v Oceánii a nedostatečné kapacity přepravy z Evropy a severní Ameriky). Oproti tomu ceny sýru lehce klesají již třetí měsíc v řadě z důvodu omezené poptávky po spotových zásobách.

FAO Sugar Price Index (cukr) v březnu klesl o 4,0 %, což značí první pokles v cenách po dvouměsíčním strmém růstu. Přesto jsou mezinárodní ceny cukru téměř 30 % nad svými hodnotami z minulého roku, podpořené obavami z nízkých globálních dodávek. Tento nedávný pokles indexu způsobily vyhlídky vysokých exportních objemů z Indie i přes přetrvávající logistické překážky. Další tlak na ceny vyvíjí silná poptávka (především z Číny) a také zvýšení cen ropy, což zabraňuje větším propadům cen cukru v posledních týdnech.

FAO Cereal Price Index (obilniny) se v březnu snížil o 1,7 %, což ukončilo osm měsíců stálého růstu. Přesto jsou ceny obilnin 26,5 % nad hodnotami z března 2020. V březnu poklesl export obilí (- 2,4 %), nicméně tento pokles reflektuje stabilní úroveň zásob a příznivé vyhlídky na úrodu 2021. Mezinárodní ceny kukuřice a ječmene také v březnu klesly, ale přetrvávající silná poptávka z Číny jejich pokles zpomalila a hodnota čiroku dokonce vzrostla. Po tříměsíčním stabilním růstu klesly i ceny rýže v návaznosti na novou úrodu dostupnou na trzích. Exportní poptávka po rýži (jiného typu než Japonica) zůstala pomalá ve všech exportních zemích s výjimkou Indie.

FAO Vegetable Oil Price Index (rostlinný olej) Hodnota tohoto indexu v březnu vzrostla o 8,0 % a tím značí nejvyšší ceny rostlinných olejů od června 2011. Vysoké hodnota indexu je způsobena rostoucími cenami palmového, sójového, řepkového a slunečnicového oleje. Mezinárodní ceny palmového oleje se zvyšují 10 měsíců v řadě v návaznosti na obavy o nedostatečné zásoby v hlavních exportních zemích shodně s postupným obnovením globální poptávky. Hodnota sójového oleje strmě vzrostla, podpořena vyhlídkou na silnou poptávku především ze sektoru výroby bionafty. Dlouhodobé omezení dodávek z Kanady a regionu Černého moře vede k stabilním mezinárodním cenám řepky a slunečnice.

FAO Meat Price Index (maso) v březnu posílil o 2,3 % vůči předcházejícímu měsíci a tím pokračuje již půlroční růst cen. Drůbeží a vepřové maso bylo celkově více poptáváno, což podpořilo rychlé tempo dovozů do Asijských zemí, hlavně Číny. Nárůst prodejů v Evropě před Velikonočními svátky podpořil ceny vepřového masa. Ceny hovězího masa zůstávají stabilní, vyšší poptávka z Brazílie a USA vyrovnává pokles exportních cen z Austrálie. Skopové a jehněčí maso naopak cenově oslabilo kvůli zvýšeným předčasným dodávkám z Nového Zélandu v návaznosti na přetrvávající suché počasí.

Ing. Martina Nádvorníková

Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

+420 221 814 623