Aktuality nejen z EU – Vědci v Japonsku použili sójovou složku k produkci rybích samiček, drogy doručují potraviny atd.

USA – Doručování potravin dronem je už realitou

Izraelsko-americká společnost Flytrex rozšiřuje svůj program doručování zboží pomocí dronů ve městě Fayetteville ve státě Severní Karolína poté, co získala povolení Federálního úřadu pro letectví (FAA) k přeletům nad lidmi. Drony tak budou doručovat objednávky z řetězce Walmart a dalších místních obchodů. Jde zatím o geograficky omezenou službu. Povolení umožňuje doručovat zásilky až do vzdálenosti jedné míle (1,6 km) od prodejců, očekávají se tedy objednávky v řádech stovek týdně pro více než 2 000 domácností.

Pilotní program doručování započal před 2 dvěma lety a k testování docházelo pouze nad neobydlenými oblastmi z distribučního centra Walmartu. Současná služba je zatím omezena nejen vzdáleností, ale i nosností dronů schopných bezpečně unést 3 kg do vzdálenosti až 5,6 km a zpět. Společnost Walmart plánuje tímto způsobem dopravovat vybrané potraviny a potřeby pro domácnost a zaměří se na zákazníky žijící v rodinných domech s předním nebo zadním dvorem. Doručovací mise je zahájena a provozována z distribučního centra a při doručení se dron vznáší ve výšce asi 20 metrů, kde čeká, až zákazník potvrdí přijetí zásilky, dron se spustí níž a dopraví zásilku na zem pomocí navijáku.

Severní Karolína není jediný americký stát, kde je již doručování dronem realitou. Začátkem dubna oznámil i řetězec Kroger pilotní projekt doručování pomocí dronů ve městě Centerville ve státě Ohio. Rovněž gigant Amazon získal v loňském roce povolení FAA k testování svých doručovacích dronů na venkovském zkušebním polygonu a k testování této technologie dochází i ve Velké Británii, Rakousku, nebo Izraeli. 

V dalším pilotním programu společností Wing a Alphabet doručují již několik měsíců pomocí dronů ve městě Christiansburg ve státě Virginia léky, knihy z místní knihovny a hotová jídla z místních restaurací. Výzkumníci z univerzity Virginia Tech na základě průzkumu mezi místními obyvateli konstatovali, že 87 % respondentů se myšlenka doručování pomocí dronů líbí, 14 % dotázaných ji již vícekrát použilo a 89 % tak plánuje poprvé učinit v nejbližší době. Je zjevné, že v nejbližších týdnech nás zásadní změna doručování ještě nečeká, ale do budoucna rozhodně nelze vyloučit, že tento způsob dopravy zboží bude více využívaný.


SAE – Emirátské Ministerstvo klimatických změn a životního prostředí redukuje další poplatky týkající se zemědělství

Emirátské Ministerstvo klimatických změn a životního prostředí od 1. května 2021 zásadně změnilo poplatky u více než 50 služeb pro zemědělce. Pokračování v úpravách služeb nabízených tímto ministerstvem podnikatelů má vést ke stimulaci obchodních aktivit, které pod ně spadají. 

Snížení více jak 40 zásadních poplatků, a u několika dokonce úplné zrušení, má zaručit zvýšení potravinové bezpečnosti, zlepšit importní možnosti, podpořit lokální zemědělskou produkci a vzbudit vyšší zájem o podnikání mladých lidí v zemědělství. Změny byly vytvořeny na základě opakovaného jednání zástupců ministerstva s investory a farmáři, během kterých se snažili vytipovat největší překážky a příležitosti v tomto sektoru. Ke konečnému zavedení současných úprav pomohla především zavedená digitalizace a zjednodušené možnosti rychlých změn v online prostředí, které podnikatelé a farmáři využívají. 

Upravené služby zasáhly především 9 kategorii. Mezi ně patří například importní a exportní poplatky za skot, koně, domácí mazlíčky nebo sokoly. Dále snížení registračních poplatků u veterinárních produktů až po nižší poplatky za specializované aktivity jako například založení firem spadajících do zemědělského sektoru. Většina poplatků byla snížena o více jak 50 %. Velmi zajímavé jsou také kategorie, kde byly poplatky zrušeny úplně. Mezi ně patří například zrušení poplatků za testování nových druhů plodin. Registrace a testování každého nového druhu vyšlo na více než 60 000 Kč. Zrušení tohoto poplatku má vest ke zvýšenému zájmu o testování a kultivaci plodin. Neméně přínosné je zrušení poplatku za používání označení Organic, tedy známku zaručující organický produkt, která dříve stála minimálně 30 000 Kč za jeden produkt. I tato úprava si slibuje pozitivní výsledky, především k většímu propagování organického hospodaření. 

Jednotlivé kroky směřované na zemědělský sektor, které mohu v poledních měsících sledovat na území Spojených arabských emirátů, opravdu dělají skvělý dojem. Emirátská strategie 2051 s důrazem na zemědělství, potravinovou bezpečnost, soběstačnost a vývoj agrotechnologií, může přinést lepší budoucnost pro mnoho zemí. Sledovat to přímo z místa a snažit se najít příležitosti pro české firmy mi dělá radost. 


 Rusku začalo platit povinné označování sýrů a zmrzliny

Od 1. června 2021 začalo v Rusku platit povinné označování mléčných produktů – v této etapě se týká kategorie sýrů a zmrzliny. Doposud označování mléčné produkce probíhalo ve zkušebním režimu a pouze na dobrovolné bázi. Cílem tohoto opatření, o kterém rozhodla ruská vláda již v roce 2018, je zajistit transparentnost, dohledatelnost výrobků, digitalizaci obchodu, boj s falsifikáty a sankcionovaným zbožím. Registrací v systému a označením zboží bude každý mléčný produkt dohledatelný od momentu výroby až po načtení jeho unikátního Data Matrix kódu na pokladně obchodu. 

Zavádění systému zprvu vzbuzovalo řadu nevole mezi výrobci, jelikož pro ně přináší práci a náklady navíc. Stát náklady se zavedením systému, nakoupením zařízení pro označování a další náklady spojené s touto povinností výrobcům kompenzuje. Zároveň výrobcům pomáhal prostřednictvím specialistů s řešením praktických problémů. Všichni měli dostatek času se připravit, a tak ke dni startu systému bylo v povinném označování zapojeno 100 % výrobců sýrů a 87 %  výrobců zmrzliny v Rusku. Za první den bylo vygenerováno 44 milionů kódů. 

Mléko a další produkty je již v Rusku registrováno v systému „Merkurij“, jehož cílem není sledovat, každý kus zboží, avšak kontrolovat a garantovat biologickou bezpečnost surovin živočišného původu.

Od 1. září začne druhá etapa povinného označování, která se bude týkat veškerých mléčných produktů s dobou trvanlivosti delší než 40 dní, od 1. prosince pak bude třetí etapa pro mléčné produkty s dobou trvanlivosti kratší než 40 dní. Pro farmáře, kteří prodávají napřímo začne povinné označování mléčných výrobků platit 1. prosince 2022. 

V Rusku se tento systém označování týká také např. tabáku a nově i léků. Od září by měl začít platit také např. pro balenou vodu. 


Vědci v Japonsku použili sójovou složku k produkci rybích samiček

Týmu japonských vědců se podařilo vyprodukovat rybí samice sumce pomocí krmiva ze sójových bobů. Vývoj nové metody slibuje zvýšení efektivity produkce tohoto i dalších druhů ryb, jejichž samice jsou na trhu s potravinami cennější než samci.

Tým vědců z Ústavu pro výzkum akvakultury na univerzitě v Kindai v prefektuře Wakayama použil isoflavon, sloučeninu obsaženou v sóji podobnou samičím hormonům, k vyprodukování samic sumce. Tím že samice rostou rychleji než samci, se zvyšuje efektivita chovu a jsou pro komerční využití žádanější. 

Samice sumců dorostou do požadované hmotnosti (minimálně 600 g) za šest až deset měsíců po vylíhnutí. Samci, kteří rostou pomaleji, jsou často vyřazeni. I když je známo, že podávání samičího pohlavního hormonu mění samce na samice, je tato metoda pro ryby k lidské spotřebě zakázána. Nyní vědci přišli s nápadem použít sójový isoflavon, který se komerčně prodává jako doplněk stravy.

Pokus byl proveden na sumcích umístěných do pěti různých nádrží. Jedna nádrž obsahovala běžnou vodu pro chov ryb, tří nádrže obsahovaly vodu o různé koncentraci chemické složky sójového isoflavonu a poslední nádrž obsahovala samičí hormon rozpuštěný ve vodě. Vědci drželi 150 plůdků v každé nádrži po dobu 15 dnů, než je přenesli do běžné vody na dobu do dovršení 150 dní věku. Zatímco v nádrži s normální vodou se vytvořilo 68 % samic, ve vodě s genisteinem o koncentraci 100 mikrogramů na litr bylo 96 % samic. Roztok 400 mikrogramů genisteinu na litr vody obsahoval samičky ze 100 %, stejně jako poslední nádrž obsahující samičí pohlavní hormon. 

Ačkoliv byl v experimentu použit jako reagent extrahovaný genistein, je i tato metoda při chovu ryb k lidské spotřebě zakázána. Vědci uvedli, že dále budou pokračovat ve výzkumu výkrmu sumců sójovými kaly obsahující isoflavon. Dalším jejich cílem bude zaměřit se na produkci samiček jesetera pro zefektivnění výroby kaviáru.

 

Zdroj:

Odbor zahraničně obchodní spolupráce

Ministerstvo zemědělství