Změna pravidel přeshraničního pohybu platná od pondělí 11. května 2020

11.5.2020

Pravidla pro přeshraniční pohyb platná od pondělí 11. května 2020 pro přeshraniční pracovníky, zemědělce hospodařící v bezprostředním pohraničí a občany Evropské unie.

V pondělí 4. května 2020 přijala vláda ČR usnesení č. 511/2020, jímž od pondělí 11. května 2020 po dobu trvání nouzového stavu mění dosavadní pravidla přeshraničního pohybu pro přeshraniční pracovníky, zemědělce hospodařící v bezprostředním pohraničí a otevírá hranice pro občany Evropské unie, kteří vstupují na území České republiky za účelem výkonu ekonomické činnosti i všechny zahraniční občany s cílem zaměstnání v rámci sezónních prací.

Grafický přehled požadavků pro jednotlivé skupiny a konkrétní modely pro jednotlivé kategorie v příloze.

Z hlediska zemědělství a potravinářství jsou klíčové kategorie:

  • 2. Výkon ekonomické činnosti do 72 hodin
  • 3. Občané EU vstupující na území ČR za účelem ekonomické činnosti nebo za účelem studia na vysoké škole, kdy doba pobytu bude delší než 72 hodin (vč. případné výjimky pro nezbytnost)
  • 4. Zemědělci/myslivci v bezprostředním příhraničí
  • 8. Přeshraniční pracovníci, žáci a studenti[1], kteří za účelem výkonu práce nebo studia pravidelně oprávněně překračují státní hranici s ČR (pendleři)
  • 10. Pracovníci servisu kritické infrastruktury
  • 13. Sezónní pracovníci (VČ. OBČANŮ TŘETÍCH ZEMÍ)

Potřebné dokumenty a další info: STRÁNKY MV – FORMULÁŘE


 


[1] Do této kategorie též spadá nezbytně nutný doprovod rodinným příslušníkem přeshraničních žáků a studentů za účelem zajištění odvozu. Do této kategorie též spadají děti chodicí do mateřských škol.

Přílohy