Platnost osvědčení o odborné způsobilosti po dobu trvání krizového opatření v rámci vyhlášeného nouzového stavu

Vzhledem k tomu, že od pondělí 5. října 2020 začne platit na území České republiky nouzový stav a zároveň vstoupí v platnost i krizové opatření, kterým vláda omezuje volný pohyb osob, především pořádání hromadných akcí, sděluje tímto ÚKZÚZ přístup k platnostem osvědčení o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin.

Na osvědčení o odborné způsobilosti, jehož platnost končí v době vládou vyhlášeného nouzového stavu, se pohlíží jako na osvědčení platné, je-li splněna základní podmínka pro jeho prodloužení. Touto podmínkou je podaná žádost o prodloužení platnosti osvědčení před uplynutím doby jeho platnosti.

V případě, kdy je zapotřebí k výkonu povolání či podnikatelské činnosti osvědčení o odborné způsobilosti a žadatel dosud není držitelem žádného osvědčení, bude po dobu nouzového stavu akceptováno na místo osvědčení podání přihlášky do vzdělávacího zařízení k jeho získání.

Samotné kurzy a zkoušky, které měly proběhnout v době nouzového stavu, mohou proběhnout až po jeho skončení, a to ve lhůtě do 3 měsíců od ukončení nouzového stavu.