Informace k podmínkám agrárního zahraničního obchodu po vystoupení Velké Británie z EU

 

Dne 31. ledna 2020 Velká Británie formálně opustila Evropskou unii. Aktuálně probíhají mezi EU a UK jednání o nastavení jejich budoucích vztahů.

 

Vzhledem k ujednáním v Dohodě o vystoupení začalo 1. února 2020 tzv. přechodné období, během kterého v rámci obchodu a pravidel k němu se vztahujících nedochází k žádným změnám. Na UK se nadále pohlíží jako na člena EU (s určitými výjimkami). Přechodné období má umožnit oběma stranám vyjednat budoucí vzájemné (mj. i obchodní) vztahy. UK je nadále podřízeno pravidlům EU, a z pohledu hospodářských subjektů se tedy nemění nic do konce roku 2020.

 

Mezi oběma stranami začala 3. března 2020 jednání o budoucí podobě vzájemných vztahů. EU nabízí UK nadstandardní prohloubenou dohodu o volném obchodu (dále FTA), která by obsahovala nejen ekonomickou část, ale např. i bezpečnostní pilíř. Konečná podoba budoucích vztahů bude záviset na tom, čeho se v rámci FTA podaří dosáhnout.

 

V každém případě se UK od 1. ledna 2021 stane vůči EU plnohodnotnou třetí zemí. Pro subjekty agrárního zahraničního obchodu mezi EU a UK to bude mít mimo jiné i tyto důsledky:

 

Celní dohled a celní kontroly na úrovni obchodu se zeměmi mimo EU.

Cla na zemědělské produkty (pokud nebude v rámci FTA dosaženo celkové liberalizace cel).

Sanitární a fytosanitární opatření (kontroly, osvědčení, certifikace).

Zavedení licencí při obchodování s některými zemědělskými produkty.

Produkty a suroviny z UK nebudou mít původ EU.

Změny v administraci DPH a spotřebních daní.

Zavádění nových IT systémů a legislativy na straně UK.

To vše bude znamenat možná zdržení při přepravě zboží mezi EU a UK především po konci přechodného období a zvýšení administrativní náročnosti.

 

Evropská komise na svých webových stránkách zveřejnila sektorová sdělení k připravenosti na konec přechodného období (od 1. 1. 2021) k vybraným oblastem.

 

Za oblast agro-potravinářství sdělení obsahují např. informace k potravinám, krmivům, rostlinám a přesunům živých zvířat ve vztahu k důsledkům, které bude konec přechodného období představovat pro všechny zainteresované subjekty. Informace jsou platné, ať už se EU a UK podaří uzavřít dohodu o novém partnerství, nebo ne.

 

Nad rámec sektorových sdělení zveřejnila Evropská komise rovněž všeobecné sdělení k přípravě na konec přechodného období. To je věnováno souhrnu změn v různých odvětvích, ke kterým dojde, ať již budou budoucí vztahy s UK jakékoli. Dále je pak zdůrazněna nezbytnost příprav na konec přechodného období.

 

 

 

Zpracoval odbor zahraničně obchodní spolupráce, červenec 2020.

Kontakt roman.blinka@mze.cz