FAO – Mezinárodní obchod se zemědělskými produkty a vstupy XX. „Nejvyšší hodnoty indexu od ledna 2020 kromě masa“

 

FAO Price Index Říjen 2020 (k září 2020) Říjen 2020 (k říjnu 2019)
Mléčné výrobky + 2,2 % + 3,5%
Cukr + 7,6 % + 9,3%
Obilniny + 7,5 % + 6,5%
Rostlinný olej + 1,8 % + 26,5%
Maso – 0,5 % – 10,7%

 

Podle nejnovějšího reportu FAO z 05. 11. 2020, hodnota FAO Food Price Index během října vzrostla o další 3 %, pokračuje tedy v několikaměsíčním nárůstu od května 2020, kdy ceny dosáhly nejnižších hodnot v reakci na pandemii COVID-19. Říjen je již pátým měsícem vzestupu indexu, který reflektuje zejména posilování cen cukru, obilovin, mléčných výrobků a rostlinných olejů – ceny masa stále lehce klesají.

FAO Dairy Price Index (mléčné produkty) se v porovnání s říjnovou hodnotou zvýšil o 2,2 %, což znamená růst indexu pátý měsíc v řadě. Posilovaly zejména ceny sýru, obou typů sušeného mléka a másla. Ceny reflektují snížené zásoby k exportu, zejména kvůli významné poptávce po mléčných výrobcích z Asie a Blízkého východu a předpokládaným nižším dodávkám z Oceánie ke konci roku 2020. Zároveň se zvyšuje interní poptávka v Evropě, kde se produkce dostává na sezónní minimum, což napomáhá mezinárodnímu zvyšování cen produktů.

FAO Sugar Price Index (cukr) narostl o 7,6 % v porovnání se zářijovými hodnotami. Za růstem cen stojí hlavně nižší produkce v Brazílii a Indii, dvou největších exportních zemích (kvůli podprůměrným srážkám). Sucho ovlivnilo také produkci v Thajsku, kde je úroda menší o 5 %. Ceny se projevily jako nestabilní, v návaznosti na konstantní nestabilitu na trhu s ropou a vývoji brazilské měny vůči USD.

FAO Cereal Price Index (obilniny) vzrostl o 7,5 % vůči září, jedná se o čtvrtý měsíc konstantního růstu. Ceny obilí dále posilují a tím reflektují silnou globální poptávku se sníženými exportními možnostmi (špatné podmínky v Argentině, sucho, které ovlivňuje zimní úrodu v některých částech Evropy, Severní Ameriky a okolo Černého moře). Ceny kukuřice jsou na šestiletém maximu, podpořeny zejména poptávkou z Číny, sníženými zásobami v US a nižším exportem z Brazílie a Ukrajiny. Čirok a krmný ječmen také posílily díky zvyšující se poptávce a v návaznosti na vysoké ceny kukuřice a obilí. Naopak ceny rýže se propadly na půlroční minimum kvůli současně probíhajícím sklizním v Asii.

FAO Vegetable Oil Price Index (rostlinný olej) posílil o 1,8 % a aktuálně se dostal na své devítiměsíční maximum. Stabilitu indexu způsobily zejména silné ceny palmového a sójového oleje při mírném propadu řepkového oleje. Mezinárodní ceny palmového oleje rostly již pátým měsícem podpořené zejména nízkou produkcí v hlavních exportních zemích a významnou mezinárodní poptávkou. Vysoké ceny sójového oleje podporuje nedostatečné množství zásob v Jižní Americe. Na rozdíl od toho, globální ceny řepkového oleje po pětiměsíčním růstu v říjnu poklesly, v návaznosti na nejasnou výši poptávky z Evropy (kvůli opětovným opatřením, zavedeným s druhou vlnou epidemie COVID-19 v regionu).

FAO Meat Price Index (maso) jako jediný z indexů v říjnu oslabil, a to o 0,5 % vůči září (devátý měsíc poklesu cen v řadě). Ceny vepřového se propadly kvůli snížené poptávce po německých výrobcích, reflektující čínské exportní restrikce vůči Německu (výskyt APM) a nahrazení vepřovým z Brazílie. Hovězí maso také oslabilo, kvůli snížené poptávce z US spojené s vyššími exporty z Jižní Ameriky. Export z Austrálie sezónně opadl, zejména kvůli poptávce živého dobytka k obnovování stád. Snížila se také poptávka po drůbežím mase (z Číny a Saudské Arábie). Pouze ceny jehněčího globálně stabilně posilují na základně kontinuální poptávky a nízkých exportních možností zejména z Austrálie.

 

 

 

Ing. Martina Nádvorníková

Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

+420 221 814 623