Aktuality nejen z EU – Ekologické zemědělství je ve Spojených státech amerických na vzestupu

Téměř polovina pracovníků v přední linii v zemědělství a potravinářství jsou imigranti

Velmi zajímavý výstup tento týden přinesla analýza institutu Center for Public Integrity na základě dat z dostupných veřejných zdrojů. Zkoumali 10 oborů v oblasti zemědělství a potravinářství (primárně oblasti sklizně a zpracování) a zjistili, že z 1,87 milionu evidovaných pracovníků je 790 tis. imigrantů. Studie neuvádí, zda jde o pracovníky s legálním pobytem nebo nelegální přistěhovalce. Naznačuje to ale velmi zajímavý fakt, že bez imigrantů, kterým prezident Trump staví do cesty za jejich snem o životě a prosperitě v USA veškeré možné překážky, se americké zemědělství a potravinářství v nejbližší době neobejde. Více informací o tomto fenoménu lze dohledat na tomto odkazu.

 

Ekologické zemědělství je ve Spojených státech amerických na vzestupu

Výměra farem se zaměřením na rostlinnou výrobu v režimu ekologického zemědělství se v marketingovém roce 2020-21 v USA zvýší na 3,4 mil. akrů (téměř 1,5 mil. ha), což tvoří meziroční nárůst o 4 %. Počet farem v tomto režimu tak dosáhne počtu téměř 20 tisíc. Díky poptávce po kukuřici pro výkrm brojlerů v ekologickém režimu se očekává nárůst ploch této plodiny o více než 6 %. Nárůst ploch sóji pro výkrm v eko režimu se blíží 20 %. V případě zájmu o bližší informace lze doporučit analýzu dostupnou na tomto odkazu.

 

Světová obchodní organizace umožní uvalit Evropské unii odvetná cla na americké zboží ve výši 4 mld. USD

Na základě informací uniklých z dosud oficiálně nezveřejněného rozhodnutí WTO bude mít EU právo navýšit clo na vybrané zboží exportované z USA vzhledem k prohranému sporu ohledně nedovolených podpor pro společnost Boeing. Případ započal před více než 15 lety a výsledný rozsudek odvolacího orgánu byl zveřejněn v dubnu 2019. Od té doby se čekalo na určení výše možných odvetných opatření. Dle expertů obeznámených s případem se jedná o vyšší hodnotu, než se původně očekávalo. Jen pro doplnění – USA v obdobném případu, tentokrát nedovolených podpor pro společnost Airbus, již uvalily dodatečná cla na dovoz evropského zboží (část se týká i zemědělských a potravinářských položek) ve výši 7,5 mld. USD. Vzhledem k tomu, že čelní představitelé EU se ve svých vyjádřeních spíše přiklánějí směrem k de-eskalaci napětí v obchodních vztazích na obou stranách Atlantiku, je více než jisté, že s finálním rozhodnutím o postoji EU se počká po prezidentských volbách (3. listopadu 2020) a bude mu předcházet intenzivní jednání v rámci EU i s americkou stranou.

V dubnu loňského roku EU zveřejnila seznam položek, které jsou zvažovány pro uvalení dodatečných cel v souvislosti s výsledkem výše zmíněného odvolacího orgánu. Více než polovina tarifních linek se týká zemědělských a potravinářských položek – ryby a rybí produkty, sýry, zpracovaná zelenina, ovoce, rostlinné oleje, krevety, cukr, kakaový prášek a čokoláda, pomerančový džus, víno atd. Kompletní seznam položek je k dispozici na tomto odkazu.

SAE – Abú Dhabí podepsalo projekt na největší krytou farmu na světě

 

Investice 4 mld. korun, 17 ha zastavěné plochy, 160 000 metrů čtverečních pro pěstování, 10 000 tun úrody za rok. To jsou hlavní data největšího projektu na krytou farmu, který byl právě podepsán ve Spojených arabských emirátech. Stavět se začíná hned a projekt bude postaven během tří let. První fáze bude představena na EXPO 2020, které bylo přesunuto na příští rok.

Projekt obrovských rozměrů je úspěšným joint venturem nizozemské firmy GrowGroup a emirátské kapitálové investiční společnosti RainMakers.  Od začátku pandemie vznikají zásadní změny v přístupu vlády a investorů k bezpečnému zajištění potravin v této čistě importní zemi. S tím i roste mnoho nových projektů, kterých se účastní přímo vládní investiční společnosti a firmy. Jak už jsem psal v několika předchozích článcích, zaměření SAE na argotech a podporování zemědělských projektů nejsou jen prázdná slova pro tisk. Bohužel je pro menší firmy nemožné se do projektu přidat, jelikož jsou karty rozdány předem.

U tohoto projektu, kterým se zaslouženě chlubí nizozemské úřady, je jasně naznačeno, že veškeré subdodávky a práce na projektu budou zastupovány pouze nizozemskými firmami. Farma bude obsahovat jak klasickou vodorovnou, tak vertikální formu pěstování, zastoupenou minimálně 56 typy rostlin a bylin. Součástí bude také oddělení pro výzkum a napojení na veškerá data, která budou sdílena s univerzitami a dalšími podniky pro podporu podobných projektů v regionu. Plán prezentuje ušetření 95 procent vody a snížení uhlíkové stopy o 40 procent oproti klasické farmě.

Uskutečnění projektu přímo podpořila ministryně potravinové bezpečnosti Spojených arabských emirátu, Mariam Al Mheiri. Podle ní projekt představuje přesnou ukázku toho, kam by spolupráce státního a soukromého sektoru v zemědělství měla směřovat a otevřít tak cestu dalším budoucím projektům.  Dá se proto očekávat, že podobných projektů a investic do agrotechnologií bude v SAE jen přibývat. Tím se stává skutečnější emirátský plán vybudovat z Abú Dhabí světové centrum agrotechnologií.