Aktuality nejen z EU

Přichází s vyšším počtem hospodářských zvířat ve Spojených arabských emirátech i zvýšené povědomí o životních podmínkách těchto zvířat?

Poslední dobu zaplňují místní média v SAE články o nových farmách, expandování těch současných a také dovoz většího množství hospodářských zvířat. Není to tak dlouho, co jsem psal o dovozu několika tisíc kusů skotu do mlékárenské farmy v Abú Dhabí z Uruguaye za velmi přísných podmínek. Většinu lidí, ať už profesionálů z oboru nebo běžných konzumentů místních výrobků, musí tedy napadnout, jak je to v této zemi s otázkou Animal welfare. Při nakupování v EU už to většinu lidí ani nenapadne. Určitou jistotu nám dávají pravidla, certifikace a organizace, které na dění v evropských zemích dohlížejí.
Právě proto může být pro někoho překvapivá zpráva, že jedna z největších mlékárenských farem v Abú Dhabí, Al Ain Farms, je první v SAE, která spustila pravidla pro Animal welfare ve svých provozovnách. Ať už jde o vlastní iniciativu, vliv mezinárodních organizacích nebo jen nepřímý nátlak zákazníků, jde o skvělou zprávu. V současných podmínkách to dává opravdu smysl. O to více, když chováte 15,000 krav uprostřed pouště. Vedení farmy uvádí, že pouze spokojené krávy s dobrými životními podmínkami můžou produkovat zdravé mléko.
Úplně první emirátský program pro zdraví hospodářských zvířat dostal i svůj hashtag
#AlAinFarmsWelfarePledge na sociálních médiích. Mezi hlavní pravidla patří například
zaručení nejvyšších životních standardů, prémiová krmiva individuálně podle potřeby,
zamezení bolesti či utrpení, nebo že možnost výběhu je právem každého zvířete. Pro farmu uprostřed emirátů, které trápí nedostatek vody a extrémní teploty v letních měsících, je to opravdu výzva.
Nezapomínejme ale, že jde právě o Spojené arabské emiráty, a tak by nás nemělo překvapit, že mezi běžnou výbavu této farmy patří třeba ochlazovací systémy rozmístěné po farmě, péče desítek farmářů 24hodin denně, nebo automatický systém krmení EZfeed. Tento systém monitoruje všech 15,000 zvířat s přidělenými čísly a upravuje každému z nich poměr živin podle aktuálního věku, výšky a váhy.