Obchodní napětí mezi EU a USA po rozhodnutí WTO

17.10.2019

Světová obchodní organizace (WTO) dne 2. října 2019 rozhodla o tom, že Spojené státy americké mohou vůči Evropské unii v souvislosti se sporem o dotace pro Airbus uvalit odvetná cla na dovoz evropského zboží do USA (10 % na evropská letadla a 25 % na zemědělské a průmyslové zboží).

Cla by měla vstoupit v platnost 18. října 2019 a měla by se týkat dovozů v objemu 7,5 miliardy dolarů (zhruba 177 miliard Kč), což násobně překračuje význam obvyklých dosavadních korporátních obchodních sporů ve WTO. Seznam zboží, na které se odvetná cla budou uplatňovat, je zveřejněn zde.

Většina cel postihuje produkty ze zakládajících zemí společnosti Airbus (zejm. Velká Británie, Německo a Španělsko, Francie), ale postiženy jsou i vývozy některých produktů (sýry, jogurty, máslo, přípravky z ovoce a zeleniny, ovocné džusy, uzenky apod.) ze všech ostatních zemí EU. Zboží na seznamu pro dodatečná cla nepatří mezi zásadní exportní položky v agrárním obchodu ČR-USA (ovoce, džusy, slávky, uzenky, speciální sýry, máslo, jogurty), nicméně omezení může mít za následek přetlak produktů na evropském trhu.

Protože ale WTO konstatovalo, že určité protiprávní subvence svým výrobcům letadel nadále poskytují EU i USA, tak o podobném opatření WTO může rozhodnout i ve vztahu k americkým dovozům do EU (v reakci na nedovolené podpory pro Boeing na americkém trhu). Evropské vlády apelovaly na smírné řešení bez zavádění nových cel – zemědělský sektor by neměl být postižen spory v jiných sektorech ekonomiky. Pokud ale Spojené státy odvetná cla skutečně uvalí, pak by Evropská unie mohla reagovat obdobně a uvalit odvetná cla na americké zboží dovážené do EU. Seznam zboží, na které by v případě schválení od WTO uvalila Evropská unie cla, dosahuje hodnoty asi 12 miliard dolarů (téměř 283 miliard korun). ČR apeluje na EU, aby intenzivním vyjednáváním s USA zabránila vzájemnému uplatňování celních překážek.