Ministr Toman po jednání se saským protějškem: Se Spolkovou zemí Sasko chceme spolupracovat v oblasti lesnictví i moderních technologií a inovací

Tisková zpráva – Společný postup při projednávání budoucí podoby Společné zemědělské politiky (SZP), řešení Afrického moru prasat (AMP) nebo kalamity v lesích, moderní technologie v zemědělství i ochranu tetřívka obecného řešil dnes ministr Miroslav Toman se saským protějškem Thomasem Schmidtem. Při diskuzi o SZP se ministři shodli na potřebě dobrovolného nastavení nástrojů, jako je krácení přímých plateb pro velké podniky nebo potřebě přechodného období.

Na posledním zasedání Rady ministrů v Bruselu jsem navrhl, aby se již začalo diskutovat
o přechodném období. Se saským kolegou jsme se dnes shodli, že je důležité, aby se v zemědělské politice zatím pokračovalo za stejných podmínek tak, aby byl dostatek času na nastavení podmínek nových. Děláme všechno proto, aby zemědělcům zůstaly všechny stávající podpory,
“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Oba ministři se shodli, že zastropování přímých plateb by pro členské státy mělo být dobrovolné. Tím by byla zohledněna regionální specifika a zároveň i struktura zemědělství v daném státě. Oba ministři se také shodli na potřebě přechodného období po roce 2020, aby byla zajištěna kontinuita v provádění jednotlivých opatření a podpor.

Při diskuzi o výzkumu a inovacích ministr Toman zmínil Inovační strategii České republiky 2019 – 2030, jejímž cílem je zařadit ČR během příštích dvanácti let mezi nejinovativnější státy Evropy. Ministr Schmidt seznámil Tomana s německou iniciativou Simul+, která hledá inovace a řešení v oblasti zemědělství, potravinářství, lesnictví a venkova. České Ministerstvo zemědělství (MZe) se už nyní zaměřuje na precizní zemědělství s využitím modernizovaných sklízecích strojů a traktorů s navigační technologií. Se saskými odborníky také MZe plánuje na toto téma dále spolupracovat.

Ministr Schmidt ocenil postup českých dozorových orgánů při potírání AMP a poděkoval za konzultace. V ČR se díky přijatým opatřením podařilo dostat nákazu pod kontrolu.

Obě země se potýkají s kůrovcem v lesích. ČR přijala řadu opatření jako regulace úmyslných těžeb ve státních lesích, zajištění kapacit pro skladování dříví, zajištění asanace dřeva či výrazné zvýšení finančních příspěvků na hospodaření v lesích. Letos MZe chystá novelu lesního zákona, která umožní tzv. rajonizaci území, při níž se těžební kapacity soustředí na oblasti, ve kterých je boj s kůrovcem nejúčinnější.

Tématem jednání byla i ochrana tetřívka obecného, který žije jen v pohraničních oblastech. Jeho počty dlouhodobě klesají. V Krušných horách existují oblasti chovu tetřívka a uživatelé honiteb dostávají finanční příspěvek pro nákup a vypuštění jedinců tohoto druhu. Do roku 2020 také Lesy ČR vytvoří zhruba 30 hektarů biotopu, vhodného pro tetřívka.

Setkání obou ministrů navazuje na nedávné jednání v rámci mezinárodního potravinářského, zemědělského a zahradnického veletrhu Internationale Grüne Woche v BerlíněSpolková země Sasko a Česká republika mají mezi sebou tradičně dobré hospodářské vztahy a ČR patří mezi nejdůležitější obchodní partnery této spolkové země.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství