Komentář ministra zemědělství: Prioritami rozpočtu je boj se suchem a kůrovcem a bezpečné potraviny

3.9.2019

Rozpočet Ministerstva zemědělství z národních zdrojů bude v příštím roce 24 miliard korun. Po jednáních s Ministerstvem financí, která byla velmi konstruktivní, se nám podařilo původně navrhovaný rozpočet navýšit o jednu miliardu korun, a bude tak prakticky stejný, jako v letošním roce. Jsem za toto navýšení rád, protože posláním resortu zemědělství rozhodně není jen podpora našich zemědělců. Jedním z nejdůležitějších úkolů Ministerstva zemědělství, stejně jako sociální demokracie, je ochrana spotřebitelů před nekvalitními potravinami. I proto dlouhodobě odmítám snižovat výdaje pro naše dozorové orgány, ať už je to Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa. Jen v loňském roce inspektoři udělali přes 51 tisíc kontrol v oblasti hygieny potravin. O 80 procent vzrostl počet kontrol přepravy potravin prováděných ve spolupráci s celníky. Právě díky spolupráci s ostatními dozorovými orgány se nám daří vytipovávat problematické přepravce či provozy, do nichž směřují. A nadále zajišťovat, že na našem trhu budou bezpečné a zdravotně nezávadné potraviny nejen z tuzemských zdrojů, ale i z dovozu, dokážeme jedině s dostatečně silným rozpočtem. Ostatně v letošním roce jsme se již několikrát, zejména při problémech se salmonelou v mase, přesvědčili, jak nesmírně důležitá systematická kontrola dovozu je. Na ni se chceme soustředit i v příštím roce, a k tomu samozřejmě potřebujeme adekvátní finanční prostředky.

Díky vyjednanému navýšení rozpočtu budeme také moci více investovat do boje s kůrovcem a suchem. Několik let trvající sucho nám jasně ukazuje, že doba vodního blahobytu skončila. Že už nebude tak samozřejmé, že nám vždy, když otočíme kohoutkem, poteče voda. Právě zajištění pitné vody pro naše obyvatele je v období sucha dalším důležitým úkolem, kterému se na Ministerstvu zemědělství věnujeme. Je nezpochybnitelné, že musíme přijít s dlouhodobým řešením, které zajistí vodu pro nás i pro další generace. Podporujeme opatření, která pomáhají zadržet vodu v krajině, chceme budovat remízky, malé rybníky, dělit rozsáhlé zemědělské lány, zkrátka chceme rozmanitou krajinu, která bude lépe zadržovat vodu, která u nás naprší. To však nestačí. Souběžně musíme budovat i nové vodní nádrže, protože jen ty při několikaměsíčním suchu zajistí pitnou vodu pro naše obyvatele. Podzemní zdroje vody již nestačí; kde dříve byly studny hluboké sedm metrů, jsou dnes čtyřicetimetrové. A i v nich se voda ztrácí. Musíme proto co nejvíce obcí napojit na silné, takzvaně páteřní vodovody. Ty musíme napájet z dostatečně silných povrchových zdrojů vody. Pouze tak zajistíme, že města a obce nezůstanou v létě několik měsíců bez pitné vody. Jde o věci, které se každodenně dotýkají každého z nás, a do kterých musíme neodkladně investovat.

Viditelně se sucho projevuje i v našich lesích, které čelí masivní kůrovcové kalamitě. Problémy ale nejsou jen v těch smrkových, ve velkém odumírají i borovice a další stromy. Při obnově lesů se proto zaměřujeme na to, abychom nové lesy měli co nejvíce smíšené, a to nejen druhově, ale i věkově. Takový les si v budoucnu dokáže nejlépe poradit s různými škůdci a odolá také suchu. Obnova lesů nebude levná a my musíme drobným vlastníkům pomoci zajistit peníze na to, aby vykácené plochy dokázali osázet novými stromy. Les nevyroste za rok či za dva, ale za desítky let. Je to tedy investice především do našich dětí, abychom jim zanechali pestrou krajinu, ve které zdravý, vzrostlý les nebude ojedinělým úkazem.

Jsem rád, že tato vláda si plně uvědomuje vážnost situace a že jsme dokázali najít prostředky na řešení sucha i kůrovcové kalamity. S ministryní financí jsme se také dohodli, že v případě mimořádných událostí v zemědělství požádáme v průběhu roku o další peníze, pokud to stav státního rozpočtu dovolí. Zemědělství je totiž ze všech odvětví národního hospodářství nejvíce závislé na počasí a krize do něj může přijít velice snadno. Přesto věřím, že se nám černé scénáře v příštím roce vyhnou a společně zajistíme to, co lidé od zemědělství očekávají. Tedy zdravou krajinu, čistou vodu a bezpečné potraviny.

Miroslav Toman, ministr zemědělství