Bylo zahájeno připomínkové řízení k materiálům:

Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 48/2017 Sb., o stanovení požadavků podle aktů a standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu pro oblasti pravidel podmíněnosti a důsledků jejich porušení pro poskytování některých zemědělských podpor, ve znění pozdějších předpisů

 

Vyznačené změny


Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 132/2018 Sb., o přípravcích a pomocných prostředcích na ochranu rostlin:

Vyhláška obsahuje ustanovení o označování přípravků a pomocných prostředků na ochranu rostlin 2D kódy. Účinnost těchto ustanovení byla odložena k 1. lednu 2020. Počítá se se zavedením komplexního systému dohledatelnosti v rámci distribučního řetězce včetně datového úložiště.

Dosavadní velmi obecná úprava ve vyhlášce č. 132/2018 Sb., o přípravcích a pomocných prostředcích na ochranu rostlin, se proto navrhuje zrušit.

Poté, co Ministerstvo zemědělství připraví zákonnou úpravu označování přípravků na ochranu rostlin 2D kódy, bude následně vyhláška č. 132/2018 Sb., o přípravcích a pomocných prostředcích na ochranu rostlin, doplněna o nezbytné technické podrobnosti.

Dále se navrhují  změny v oblasti stanovení kritérií pro místa, na nichž dochází při podnikatelské činnosti k nakládání s přípravky nebo pomocnými prostředky v rámci uvádění na trh a také v oblasti odběru vzorků. Navrhované změny vyplývají zejména ze správní praxe a v oblasti odběru vzorků navíc i z úpravy evropské.

Přílohy