Vzniknou nové rybníky. Ministerstvo dá obcím na jejich stavbu 400 milionů korun

27.8.2018

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství dneškem vyhlašuje výzvu pro obce nebo svazky obcí na rekonstrukce, odbahnění, obnovu obecních rybníků, případně jejich výstavbu. Na stavbu rybníka může obec získat příspěvek až 10 milionů, na jeho rekonstrukci až 2 miliony korun.

„Rybníky patří do naší krajiny a my chceme podpořit jejich rozvoj, případně i stavbu nových. Mezi obce nebo jejich svazky rozdělíme čtyři sta milionů korun na rekonstrukce, odbahnění nebo výstavbu. Konkrétně mohou obce požádat o dotaci například i na rekonstrukci hrází nebo obnovu bezpečnostních prvků. Obce si uvědomují, jak je důležité vypořádat se s nedostatkem vody, proto už v minulosti byl o tuto dotaci velký zájem. Stejně tak to očekáváme i v naší aktuální výzvě,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podprogram „Podpora opatření na rybnících a malých vodních nádržích ve vlastnictví obcí“ má za cíl zlepšit technický stav vodohospodářských staveb, podpořit zadržení vody v krajině prostřednictvím rybníků a malých vodních nádrží. Takto zadržená voda zlepšuje stav krajiny, podzemních vod, mikroklima nebo může být využívána jako zdroj užitkové vody například k závlahám.

Žádosti bude Ministerstvo přijímat od 17. 9. 2018 do 15. 1. 2019. Alokace je vyhlášena ve výši 400 milionů korun z rozpočtu MZe. Kompletní podmínky III. výzvy jsou uveřejněny na stránkách MZe:

http://eagri.cz/public/web/mze/voda/dotace-ve-vh/drobne-vodni-toky-a-male-vodni-nadrze/

Podprogram funguje od roku 2016, dosud v jeho rámci Ministerstvo poskytlo 470 milionů korun, a pomohlo tak vybudovat nebo rekonstruovat 400 rybníků. Podpora je přichystána do roku 2020 a celkem díky ní obce získají 1 miliardu korun.

 

Václav Tampír

vedoucí Tiskového oddělení Ministerstva zemědělství