Příkrm na druhově bohatých pastvinách – SUCHO

Snad i laik zaznamenal, že Evropský kontinent trápí sucho, které má významný vliv na veškerou vegetaci. Mnohé oblasti mají probém s dostatkem krmiva pro pasená zvířata. Po konzultaci ČMSZP s MZe byl navržen postup, který jste mohli využívat i v předchozím roce až na jednu změnu:

Oznámení o zásahu vyšší moci (sucho) s potvrzením od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) lze podat na místně příslušném Oddělení příjmu žádostí a LPIS SZIF (OPŽL).

Tedy bude vyžadováno individuální doložení výskytu sucha potvrzeného od ČHMÚ.

Na základě tohoto oznámení bude SZIFem výjimečně umožněno na druhově bohatých pastvinách provádět příkrm pasených zvířat.

Ministerstvo zemědělství zatím neuvažuje vyjímku aplikovat plošně. Tedy je třeba postupovat v souladu s nařízením 75/2015 Sb. o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření a o změně nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů.

Provádění příkrmu bude pardonováno nejvýše 15 pracovních dní před podáním oznámení o zásahu vyšší moci.

Při provádění příkrmu nesmí docházet k devastaci druhově bohatých pastvin například tím, že bude příkrm po celou dobu trvání výjimečné situace prováděn na jednom místě.