Ministr zemědělství nabídl ostravské Asociaci romských podnikatelů a spolků ČR konkrétní práci v lesích, chce podpořit i romskou mládež

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Miroslav Toman dnes nabídl zástupcům ostravské Asociace romských podnikatelů a spolků ČR konkrétní práce, které by v lesích mohli vykonávat dlouhodobě nezaměstnaní. Při potírání kalamity způsobené kůrovcem a polomy by mohli například těžit dřevo nebo sázet stromky při zalesňování.

„Nabídl jsem Asociaci zcela konkrétní pracovní činnosti, jako je těžba dřeva včetně kácení a odvětvování, odkorňování kmenů, sběr bukvic a žaludů, a také výsadby sazenic stromků při zalesňování. Za současné situace vítáme každou ruku, která přispěje k řešení kalamity,“ řekl ministr Miroslav Toman na dnešním setkání se zástupci ostravské Asociace romských podnikatelů a spolků ČR. Jednali spolu o možnostech spolupráce při řešení kalamitního stavu v českých lesích.

„Naším zájmem je pomoci při lesních pracích a zároveň tak systémově řešit romskou nezaměstnanost. Jako okamžitou pomoc nabízíme zajištění firem a pracovníků, a to především v regionu Severní Moravy,“ uvedl Vladimír Leško, prezident Asociace.

Jednání se zúčastnil také Vladimír Kočko, místopředseda nově vzniklého Hnutí romských studentů, které se zaměřuje především na rozvoj a podporu vzdělávání romských dětí a mládeže. Ministr Miroslav Toman nabídl Hnutí možnost dohody o podpoře středního a vysokoškolského vzdělávání v lesnických oborech formou motivačních stipendií.

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství