Zahájení veřejné konzultace k SZP 2020+

Evropské komise spustila v souvislosti s přirpavovaným obdobím 2020+ dotazníkové šetření, do kterého se můžete zapojit. Online dotazník EK je k dispozici ZDE. Zahájení bylo spuštěno 2. února 2017 a bude trvat po dobu 12 týdnů.

První neformální debaty dotýkající se některých aspektů jejího možného budoucího nastavení se uskutečnily již v průběhu loňského roku (při příležitosti neformálního setkání ministrů zemědělství v Nizozemí (květen 2016) a na Slovensku (září 2016), na neformálním setkání ministrů zemědělství ve francouzském Chambord (září 2016) či v rámci zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v listopadu 2016 v Bruselu. Na tato jednání navážou další diskuse plánované na půdě EU (první oficiální diskuse v Radě EU za maltského předsednictví se očekává na jednání Rady pro zemědělství a rybářství počátkem března t.r.). Ministerstvo zemědělství se těchto jednání aktivně účastní a na základě diskusí na národní úrovni formuluje svá stanoviska. První debaty na téma „budoucnost SZP“ již byly zahájeny rovněž na národní úrovni. Ministerstvo zahájí v dohledné době diskuse napříč s dotčenými subjekty, které tak budou mít možnost se do tvorby pozice ČR zapojit. Ministerstvo zemědělství věří v aktivní přístup všech zainteresovaných.

Sdělení by mělo být předloženo na podzim, nejpozději však do konce letošního roku. Následně EK plánuje předložit balíček sektorových legislativních návrhů, a to pravděpodobně během prvního čtvrtletí roku 2018. Vzhledem ke struktuře a specifickým parametrům českého zemědělského sektoru bude aktivní zapojení ze strany ČR nezbytné, aby se již v samotném zárodku diskusí zvýšily naše šance prosadit zájmy českého zemědělského a potravinářského sektoru do samotných legislativních návrhů.

 

Zdroj: MZe (náměstek pro řízení sekce Ing. Pavel Sekáč)

 

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..