PŘÍRUČKA PRO FAREMNÍ A ŘEMESLNÉ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA

Příručku naleznete ZDE.

Příručka shrnuje platnou legislativu v oblasti faremního zpracování mléka, zpracování mléka v podnicích s malým objemem výroby, v podnicích, využívajících tradiční výrobní postupy a řemeslné postupy výroby mléčných výrobků. Obsahuje postup žádosti o registraci, případně schválení a registraci provozovatele a uvádí postup žádosti o udělení některých přizpůsobení požadavků v rámci flexibility na strukturální požadavky tak na používané metody produkce. Principy a návody v této příručce mají sloužit především jako základní a výchozí podklady k vypracování vlastních pravidel v oblasti výroby mléka a mléčných výrobků. Vzory je nutné přizpůsobit konkrétním podmínkám dané provozovny, ale i objemu a charakteru produkovaných výrobků. V této souvislosti lze také odkázat na Evropskou příručku pro správnou hygienickou praxi pro řemeslnou výrobu sýrů a mléčných výrobků, kterou také lze plně využít pro splnění požadavků vyplývajících z platné legislativy.