PS Podpora agroturistiky

Dne  26.10.2020 proběhlo jednání k Pracovní skupiny MV PRV 2014-2020 k preferenčním kritériím pro operaci 6.4.2 Podpora agroturistiky (dále jen PS)

Z tohoto jednání si Vás dovolujeme informovat o několika událostech z tohoto jednání:

Členové byli seznámeni s návrhem úprav preferenčních kritérií pro předpokládané 13. kolo příjmu žádostí (podzim 2021).

MZe navrhla změnu znění preferenčního kritéria č. 14, v rámci kterého bude kromě živočišné produkce preferována také rostlinná produkce.

14. Žadatel zpracovává vlastní zemědělské produkty, a to k datu podání Žádosti o dotaci. Příjmy ze zpracování vlastní zemědělské produkce musí být alespoň ve výši 200 tis. Kč ročně, a to za poslední dvě účetně uzavřená období před podáním Žádosti o dotaci. Podnik žadatele je minimálně po dobu 2 let před podáním Žádosti o dotaci schválen a/nebo registrován podle ustanovení § 22, odst. (1) písm. a), resp. § 49, zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, jako potravinářský podnik.

Ing. Pavel Povolný (EK) navrhl navýšení bodového ohodnocení v rámci preferenčního kritéria č. 5 „Místo/a realizace projektu se nachází v hospodářsky problémových regionech definovaných v příloze usnesení vlády ČR č. 344 ze dne 15. května 2013 ke Strategii regionálního rozvoje ČR 2014–2020“, a to na 2 body.
Závěr: Bodování PK bude upraveno.

Ing. Winter (Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů) navrhl zvážení úpravy u preferenčního kritéria č. 9 „Žadatel k datu podání Žádosti o dotaci podniká minimálně 3 roky v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů“ úpravu povinnosti zápisu v Evidenci zemědělského podnikatele, a to s ohledem na právní nástupnictví, kdy některé osoby, které dlouhodobě podnikají v zemědělství, nejsou schopny doložit historii zápisu v EZP.
Závěr: Znění PK a právní nástupnictví budou posouzeny při přípravě podmínek pro dotace v rámci Strategického plánu SZP pro období 2021 – 2027. Pro 13. kolo příjmu žádostí v PRV 2014 – 2020 zůstane PK v původním znění.
 Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů po jednání ještě uplatnil emailem tyto připomínky:
a) „Žadatel zpracovává vlastní zemědělské produkty, a to k datu podání Žádosti o dotaci. Příjmy ze zpracování vlastní zemědělské produkce musí být alespoň ve výši 200 tis. Kč ročně, a to minimálně za jedno z posledních dvou účetně uzavřených období před podáním Žádosti o dotaci.

K tomu ŘO PRV uvádí, že hranice bude snížena na 100 000 Kč a bude ponecháno za
poslední dvě zúčtovací období, protože se jedná o preferenční kritérium zvýhodňující zpracování vlastní zemědělské produkce, kdy není cílem preferovat subjekt, který před podáním žádosti o dotaci již neměl požadované příjmy z tohoto zpracování.

b) Chceme zároveň upozornit, že při změně právní formy (např. z fyzické osoby na
právnickou osobu), odštěpením společnosti, apod. mají nově vzniklé/nástupnické společnosti při zachování předmětu podnikání nemožnost započítat příjem ze zpracování vlastní zemědělské produkce u původního subjektu (i přes několikaletou zkušenost v oboru). Navrhujeme, aby se například mohl započítat příjem v určité výši, maximálně však 50% z původního subjektu.

K tomu ŘO PRV uvádí, že pokud žadatel vloží celý svůj podnik do nové společnosti, uznává se historie již nyní. Pokud jde o ostatní případy, připomínka bude zvážena pro další programové období.