Jednání PS MV PRV k preferenčním kritériím pro operaci 6.1.1 Zahájení činnosti mladých zemědělců

Výsledky jednání:

 Členové PS souhlasili s navrhovanými úpravami ve znění, v jakém byly rozeslány v podkladech pro jednání.

 

Změny bodové hodnocení za preferenční kritéria č. 4 a 5

4. Součástí podnikatelského plánu je i zpracování vlastní zemědělské produkce ve specializovaném provozu, jehož výstupem je produkt uvedený v příloze I Smlouvy o fungování EU.

Kritérium musí být naplňováno od data předložení Žádosti o platbu do konce realizace podnikatelského plánu, tj. 4 roky od data podpisu Dohody o poskytnutí dotace.

20
  Body budou uděleny na základě požadavku žadatele v rámci formuláře Žádosti o dotaci.

Nárok na body bude ověřen po předložení dokladu Státní veterinární správy o tom, že podnik žadatele/příjemce dotace je minimálně od data předložení Žádosti o platbu, tedy nejpozději 24 měsíců od data podpisu Dohody o poskytnutí dotace, schválen a/nebo registrován podle § 22, resp. 49, zákona č.166/1999 Sb. (veterinární zákon) jako potravinářský podnik a/nebo oznámení provozovatele potravinářského podniku o zahájení výkonu předmětu činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) nejpozději k datu předložení Žádosti o platbu, tedy nejpozději 24 měsíců od data podpisu Dohody o poskytnutí dotace, a Informace o evidenci nebo o provádění kontrol SZPI.

Příslušný doklad se předkládá jako příloha Žádosti o platbu a musí být platný nejpozději ke dni podání Žádosti o platbu.

Dále bude kontrolováno, zda se jedná o zpracování dle níže uvedené definice, a to při kontrole na místě. Zpracováním zemědělského produktu se rozumí změna povahy produktu, přičemž vstup i výstup je vždy produkt uvedený v Příloze I Smlouvy o fungování EU (produkt zemědělské prvovýroby se mění na zpracovaný zemědělský produkt nebo zpracovaný zemědělský produkt se mění na další/jiný zpracovaný zemědělský produkt). Za zpracování je tedy možné považovat např. i loupání, krájení nebo sušení produktu – zde už došlo ke změně povahy produktu, nikoliv však pouhé očištění a balení produktu. Za vlastní zemědělské produkty jsou považovány zemědělské produkty vyprodukované IČ, které je žadatelem.

Dále žadatel/příjemce dotace doloží nejpozději po 4. roce realizace podnikatelského plánu účetní doklady prokazující příjmy ze zpracování vlastní zemědělské produkce, jehož výstupem je produkt uvedený v příloze I Smlouvy o fungování EU, alespoň ve výši 20 tis. Kč za 1 účetně uzavřený rok realizace podnikatelského plánu (žadatel/příjemce dotace si může sám zvolit rok z období realizace podnikatelského plánu).

5. Součástí podnikatelského plánu je i zpracování vlastní zemědělské produkce ve specializovaném provozu, jehož výstupem není produkt uvedený v příloze I Smlouvy o fungování EU.

Kritérium musí být naplňováno od data předložení Žádosti o platbu do konce realizace podnikatelského plánu, tj. 4 roky od data podpisu Dohody o poskytnutí dotace.

20
Body budou uděleny na základě požadavku žadatele v rámci formuláře Žádosti o dotaci.

Nárok na body bude v případě potravinářského zpracování ověřen po předložení dokladu Státní veterinární správy o tom, že podnik žadatele/příjemce dotace je minimálně od data předložení Žádosti o platbu, tedy nejpozději 24 měsíců od data podpisu Dohody o poskytnutí dotace, schválen a/nebo registrován podle § 22, resp. 49, zákona č.166/1999 Sb. (veterinární zákon) jako potravinářský podnik a/nebo oznámení provozovatele potravinářského podniku o zahájení výkonu předmětu činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) nejpozději k datu předložení Žádosti o platbu, tedy nejpozději 24 měsíců od data podpisu Dohody o poskytnutí dotace, a Informace o evidenci nebo o provádění kontrol SZPI.

Příslušný doklad se předkládá jako příloha Žádosti o platbu a musí být platný nejpozději ke dni podání Žádosti o platbu.

Dále bude kontrolováno, zda se jedná o zpracování dle níže uvedené definice, a to při kontrole na místě. Zpracováním zemědělského produktu se rozumí změna povahy produktu. Za zpracování je tedy možné považovat např. i loupání, krájení nebo sušení produktu – zde už došlo ke změně povahy produktu, nikoliv však pouhé očištění a balení produktu. Za vlastní zemědělské produkty jsou považovány zemědělské produkty vyprodukované IČ, které je žadatelem.

V případě, že se jedná o jiné než potravinářské zpracování, bude nárok na body ověřen na základě nejpozději k datu předložení Žádosti o platbu platného živnostenského oprávnění, případně výpisu z obchodního rejstříku, na činnost odpovídající předmětu zpracování.

Dále žadatel/příjemce dotace doloží nejpozději po 4. roce realizace podnikatelského plánu účetní doklady prokazující příjmy ze zpracování vlastní zemědělské produkce, jehož výstupem není produkt uvedený v příloze I Smlouvy o fungování EU, alespoň ve výši 20 tis. Kč za 1 účetně uzavřený rok realizace podnikatelského plánu (žadatel/příjemce dotace si může sám zvolit rok z období realizace podnikatelského plánu).

 

  • Zástupce Agrární komory ČR (Ing. Hlaváček, CSc.) navrhl zvýšit bodové hodnocení za PK č. 12 na 10 bodů, aby byl zisk shodný jako u preference LFA oblastí (PK č. 9). Členové PS považují 10bodový zisk za PK č. 12 příliš vysoký.
  • ŘO PRV navrhnul navýšení na 7 bodů u mimořádného rizika ohrožení suchem a 5 bodů u vysokého rizika ohrožení suchem.
  • Členové PS s tímto navýšením souhlasili.Zápis z jednání Pracovní skupiny MV 6.1.1 6. kolo (1)
12. Místo realizace podnikatelského plánu se nachází v:
12.1. katastrálním území s mimořádným rizikem ohrožení suchem 7
12.2. katastrálním území s vysokým rizikem ohrožení suchem 5
  Hodnocení se provádí na základě údajů, které žadatel uvedl do Žádosti o dotaci. Seznam katastrálních území ohrožených suchem je uveden na webových stránkách Mze (viz http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/program-rozvoje-venkova-na-obdobi-2014/opatreni/m06-rozvoj-zemedelskych-podniku-a-podnikatelske-cinnosti/x6-1-1-zahajeni-cinnosti-mladych-zemedelcu). Kontroluje se, zda místo realizace podnikatelského plánu je uvedeno v seznamu katastrálních území ohrožených suchem. Místem realizace podnikatelského plánu se rozumí všechna místa, kde žadatel realizuje podnikatelský plán na základě dotovaných výdajů a na základě výdajů zahrnutých do preferenčního kritéria č. 7, která zapíše do Žádosti o dotaci.

Pokud je předmětem podnikatelského plánu nákup mobilního stroje, budou příslušné body uděleny v případě, že se alespoň 75 % celkové výměry pozemků, které žadatel obhospodařuje dle LPIS, nachází v jedné z výše uvedených kategorií katastrálních území.

 

  • V případě návrhu na úpravu harmonogramu schvalování Žádostí 4. kola operace 6.1.1 nikdo ze členů PS nevyjádřil nesouhlas.

 

3) Závěr

 Znění preferenčních kritérií, které bylo pracovní skupinou MV PRV pro operaci 6.1.1 schváleno, bude předloženo členům MV PRV 2014–2020 jako doporučení a bude projednáno na 6. zasedání MV PRV 2014–2020, které se bude konat dne 30. 11. 2017.

Přílohy