Aktuality nejen z EU

USA – Kvůli výskytu listérie musí být z amerického trhu staženo téměř 4
tis. tun kuřecího masa
Americká společnost Tyson Foods stahuje z trhu téměř 4 tisíce tun mraženého kuřecího masa (tepelně zpracovaného), které mohlo být kontaminováno bakterií listérie. Maso a výrobky z něj bylo údajně zpracováno v závodě ve městě Dexter (stát Missouri) a pochází z období od konce prosince 2020 do poloviny dubna 2021. První případy listeriózy (s bakterií spojeného onemocnění) pochází z přelomu května a června a důvodně podezřelými jsou právě kuřecí prsa, nudličky a nugety, které byly dodány nejen do maloobchodních prodejen (např. Walmart), ale i do stravovacích zařízení, nemocnic, pečovatelských domovů a škol po celých Spojených státech. Onemocnění se zatím počítá v jednotkách a týká se pouze dvou států (Texas a Missouri), ale zaznamenáno bylo i úmrtí spojené s nákazou.

Vzhledem k rostoucí poptávce po zdravé bílkovině odhaduje americké ministerstvo zemědělství USDA, že v roce 2021 by Američané mohli zkonzumovat rekordních 97,8 kg kuřecího masa na obyvatele.
Ceny amerických obilovin se pohybují v závislosti na tom, jak pěstitelské oblasti v zemi čekají na déšť. Po prodlouženém víkendu (oslavy Dne nezávislosti) se futures na obilí obchodované na chicagské burze na počátku tohoto týdne propadly. Tento pokles vymazal vzestupy z minulého týdne, kdy futures prudce vzrostly poté, co americké ministerstvo zemědělství USDA zveřejnilo dvě klíčové zprávy s podrobným výhledem zásob a poptávky po obilovinách.
Aktuální nadprůměrné teploty a velmi suché podmínky tak mohou narušit výnos plodin v oblastech, které se již dlouhodobě potýkají se suchem. Volatilita zemědělských cen je spojena s nejistotou, zda do pěstitelských regionů dorazí toužebně očekávaný déšť. Pro americké pěstitele jsou letní měsíce důležité pro určení zdraví plodin. Suché počasí v tomto období může způsobit propad výnosů, naopak vydatné srážky poskytují vláhu potřebnou pro dobrý růst.

USDA dále oznámilo, že zásoby obilovin v USA klesly na nejnižší úroveň od roku 2015. Silná poptávka po amerických obilovinách na světových exportních trzích znamená, že se zásoby snižují rychleji, než se předpokládalo. To je důležité pro obchod s Čínou, která obnovuje počty prasat po silném výskytu afrického moru prasat. Dle USDA Čína v prvním čtvrtletí roku 2021 dovezla americkou sóju v hodnotě přes 7,7 mld. USD, což je druhá nejvyšší hodnota v historii za dané čtvrtletí. USDA dále odhaduje, že Čína zůstane i nadále silným dovozcem amerických obilovin, protože tamní vyšší domácí ceny činí dovoz atraktivním.
I přes výše uvedený pokles cen zůstávají komodity v letošním roce aktivem s vysokým
ziskem – podle dostupných burzovních analýz náleží kukuřice a vepřové maso mezi aktiva s nejvyšším ziskem od počátku roku.

 

SAE – Jaké problémy v mezinárodní přepravě způsobil Covid-19

Víme ale, proč se to stalo a jaká je stále situace v druhé polovině roku 2021?

3 kritické body, které ovlivňují každého z nás. Ať už na přímo jako výrobce či obchodníka, tak nepřímo jako zákazníka a konzumenta, který to ve většině odvětví pocítil také.

Mezinárodní lodní doprava, kterou využívá téměř každá větší firma, stále prochází jednou z největších moderních krizí. Pandemie koronaviru způsobila úplné narušení mezinárodního obchodu.

Hlavní problém nenastává jen v prodloužených dodacích lhůtách a sehnání místa
na přepravních lodích, ale také při samotném přístupu ke zboží po dodání kontejneru do přístavu.

Zmíněné tři zásadní body, které ohrožují obchod, dnes jsou: start pandemie,
prodloužení zpátečních cest nákladních lodí a nová vlna onemocnění covid-19 v čínském Jen-tchienu.Jeden z největších přepravních přístavů na světě s omezenou kapacitou zaměstnanců na 30 %, tak nahání hrůzu i těm odvážným. Průměrná doba naložení a vyložení kontejneru v Jen-tchienu se během června zvýšila z 11 na 27 dní.
RUSKO – Šampaňské už jedině to ruské
Rusko přijalo 3. července 2021 změny v zákoně O pěstování a výrobě vína, které mají za cíl nastavit pravidla v tomto oboru a především co nejvíce pomoci domácím ruským producentům. Jedna z nejkontroverznějších částí, která má mezinárodní dopad, je ta, která se týká šampaňského/šumivého vína.
Podle úprav v ruském zákoně totiž název „šampaňské“ může mít na etiketě pouze šumivé víno vyrobené v Rusku. Víno, vyrobené v zahraničí, včetně opravdového francouzského šampaňského, jehož název je chráněn asi ve 120ti zemích světa, se nově na ruském trhu musí nazývat „šumivé víno“.
To vyvolalo nevoli u předních francouzských producentů, mezi kterými je nejhlasitější firma Moet Hennessy. Ta nejprve avizovala stažení z ruského trhu, ale o pár dní později připustila, že bude podmínky ruského zákona akceptovat a že na zadní etiketě lahví upraví název na „šumivé víno“. To může způsobit krátkodobé výpadky v dovozu, jelikož změna etiket bude pravděpodobně vyžadovat i opakovanou certifikaci produktů.
Jedná se tak o další z ruských netarifních opatření, které ovlivní obchod mj. se zeměmi EU a v prvé řadě s Francií. Export českých vín do Ruska je velmi okrajovou záležitostí, proto by dopad na vzájemný obchod v tomto segmentu neměl být nijak výrazný.