Aktuality nejen z EU

SRBSKO – očekává se nižší úroda ovoce.
V Srbsku se letos kvůli nepříznivému počasí na počátcích vegetace očekává nižší úroda ovoce a to 20 až 30 procent v závislosti na druhu a odrůdě. Například u švestek se očekává úroda nižší dokonce o polovinu a u malin okolo 30 procent. Ze švestek je kvůli jarnímu chladnému počasí nejvíce postižená odrůda „Stanley“. Naproti tomu odrůda „Čačanska lepotica“ bude mít dobrou úrodu, protože vykvetla dříve ještě před jarními mrazy. Dobře rodily višně a naopak u třešní bude propad skoro 50 procent v závislosti na odrůdách. Dobrá úroda se očekává naopak u ostružin, kde se čekají výnosy kolem 15 tun z hektaru. Srbsko je významným evropským producentem ovoce a tyto výpadky budou mít určitě vliv na cenu.
Navíc obdobná situace je také v sousední Bosně a Hercegovině, takže čeští zpracovatelé, kteří nakupují suroviny na Balkáně, mohou očekávat tlak na navýšení cen nakupovaného ovoce.

 

SRBSKO – běží předkládání projektů pro čerpání prostředků z programu IPARD.
Jak uvedl portál „e-Kapija“ v Srbsku je možné od 21. 6. 2021 do 10. 9. 2021 předkládat
projekty na čerpání prostředků z programu IPARD. Branislav Nedimović, ministr zemědělství Srbské republiky, uvedl v srbské televizi, že lze na schválené projekty z prostředků programu IPARD získat zpět 60 – 80 procent z celkové hodnoty projektu v závislosti na sektoru.Minimální částka, kterou lze čerpat na jeden projekt je 700 000 EUR resp. 1 000 000 EUR opět v závislosti na sektoru. Prostředky jsou především určené na výstavbu a vybavenízemědělských objektů, sazenice, mechanizaci. Lze očekávat, že se budou konečně realizovat některé projekty, na které čeští dodavatelé zemědělských technologií v minulostiposílali nabídky.

 

Arabské země vytváří první regionální drůbežářskou unii
Jedenáct Arabských zemí se během německého virtuálního workshopu EuroTier Animal Farm dohodlo na vytvoření první regionální drůbežářské unie – Union of Arab Poultry Producers (UAPP). Mezi zakládající členy patří Saudská Arábie, Bahrajn, Alžír, Maroko, Egypt, Jordánsko, Omán, Kuvajt, Súdán, Tunisko a Spojené arabské emiráty.
Unie bude fungovat jako nezisková místní organizace s centrálou v Abú Dhabí. Jejím cílem je podpora drůbežářských podniků ve všech v arabských zemích. Všechny farmy, společenství, asociace a také výzkumná centra v okolí se mohou do této nové organizace přihlásit. Unie se bude specializovat na pořádání seminářů, mezinárodních konferencí, podporu a školení členů a také navštěvovat ve jménu společenství mezinárodní výstavy a farmy v zahraničí.

 

Dne 22. 06. 2021 obdrželo MZe ČR od Velvyslanectví Ukrajiny v České republice dokument zpracovaný Státním fondem majetku Ukrajiny (SPFU) s názvem „INVESTEMENT MENU“ s cílem představit investiční příležitosti na Ukrajině se zárukou transparentního a komplexního privatizačního procesu. Materiál je věnován výhradně těm státním podnikům, které jsou v současnosti vlastněny a spravovány Státním fondem majetku Ukrajiny. Jedná se o TOP-30 státních podniků, které jsou rozděleny do šesti sektorů (Elektrická energie, Chemická výroba a těžba, Strojírenství, Nemovitosti, Doprava, Agri & Potraviny).
Zpráva se skládá ze čtyř hlavních částí:
– první část představuje Státní fond majetku Ukrajiny, jeho aktivity, cíle a manažerský
tým, dále uvádí přehled TOP-30 státních podniků prezentovaných ve zprávě a
nedávný vývoj.
– druhá část této zprávy obsahuje informace, jak se podílet na privatizaci subjektů
vlastněných fondem a o účasti na veřejných dražbách.
– třetí část obsahuje stručnou charakteristiku ukrajinské ekonomiky
– čtvrtý oddíl prezentuje klíčový vývoj ve vybraných odvětvích a podrobný přehled
jednotlivých TOP-30 státních podniků v rámci těchto odvětví.
Fond státního majetku Ukrajiny nabízí potenciálním českým investorům, aby zvážili možnost účasti v procesu privatizace státních podniků a majetků Ukrajiny. Na webové stránce https://privatization.gov.ua/en/ jsou k dispozici kompletní informace o nejzajímavějších objektech privatizace na Ukrajině. Pomocí portálu se lze také přihlásit k virtuálním úložištím dat a zúčastnit se dražeb. Bližší informace poskytne: ing. Zuzana Hercíková (tel. +420 221 812 84, mobil: 724 975 137,
e-mail: zuzana.hercikova@mze.cz)