Poznámky komisaře Wojciechowského na tiskové konferenci o společné zemědělské politice v příštím VFR

Dámy a pánové,

Od začátku svého funkčního období, v mých veřejných vystoupeních, také v Evropském parlamentu, Radě a při rozhovorech s politiky, zemědělskými organizacemi a samotnými zemědělci, jsem vždy zdůrazňoval strategický význam zemědělství a SZP při zajišťování potravinové bezpečnosti v Evropě.

Během posledních šesti měsíců jsem také soustavně zdůrazňoval klíčový význam odpovídající finanční podpory pro SZP a zemědělství v souvislosti s dosahováním ekologických ambicí, aby nás zemědělci mohli realisticky vést na cestě udržitelné zemědělské výroby.

Dnes mohu říci, že návrh Komise na posílení rozpočtu v těchto dvou klíčových aspektech – podpora zemědělců jako garantů zajištění potravin a implementace evropské zelené dohody – je nástrojem úspěchu evropských zemědělců a evropského zemědělství. Uznává strategicky významnou pozici našeho zemědělského odvětví a trvalou podporu, kterou chce EU našim zemědělcům a venkovskému hospodáření poskytnout. Podpořím zemědělce při provádění ekologického a digitálního přechodu.

V situaci pandemie a rostoucí hospodářské krize, kde musíme také řešit finanční důsledky Brexitu, navrhovaný rozpočet SZP plní své hlavní ambice.

Dámy a pánové,

Revidovaný návrh VFR 2021–2027 podstatně posiluje financování SZP. Celkově se pro zemědělství a rozvoj venkova navrhuje 391 miliard EUR, což odpovídá důležitosti zemědělství a rozvoje venkova v EU: k návrhu Komise na rok 2018 se přidává 26,4 miliardy EUR. Je o 2% vyšší než úroveň financování do roku 2020. To znamená, že toto odvětví získá každý rok o 2% více finančních prostředků, než jaké dostalo v roce 2020.

Zemědělci ocení, že budou mít zdroje, aby mohli i nadále vyrábět naše potraviny udržitelnějším způsobem, zejména v těchto těžkých dobách. Nové zdroje rovněž zvýší odolnost tohoto odvětví vůči vnějším šokům a budou nadále těžit z jednotného trhu a jeho silné konkurenční výhody.

Chtěl bych poděkovat předsedovi a všem kolegům, včetně mého kolegy, který je dnes tady se mnou, komisaři Sinkieviciuse, a jejich týmům za vynikající spolupráci, která přinesla tento velmi pozitivní výsledek pro všechny zemědělce ve všech regionech, zemích a odvětvích. Doufám, že tyto návrhy budou rovněž vítány během nadcházejících jednání spoluzákonodárců.

Děkuju.

 

Zdroj: https://ec.europa.eu/