Odpověď pana Hogana jménem Evropské komise: Reakce EU na tarify Donalda Trumpa

(28.2.2020)
Komise si je plně vědoma citlivosti konkrétních cílených zemědělsko-potravinářských produktů opatřeními Spojených států (USA), včetně opatřeních pocházejících ze Španělska a situace je sledována, aby se důkladně posoudili dopad opatření.

Komise vybízí členské státy a zúčastněné strany, aby využívaly propagace EU
a navrhla větší flexibilitu při provádění a řízení programu Evropské programy v odvětví vína.

Komise je i nadále přesvědčena, že spory Světové obchodní organizace (WTO) o dotacích na letadla lze vyřešit pouze vyjednáváním. Za tímto účelem sdílí Komise konkrétní návrhy se Spojenými státy. V současné době jsou diskuse s USA stále v rané fázi.
Komise bude i nadále využívat všechny dostupné kanály k zajištění angažovanosti USA s cílem vyváženého urovnání. To bylo také na pořadu nedávných návštěv komisaře pro obchod v USA a zůstane prioritou pro schůzky na vysoké úrovni s americkými protějšky, které se mají konat v prvním čtvrtletí roku 2020.

Komise také připravuje opatření obchodní politiky ve formě zvýšených cel na některé výrobky ze Spojených států v souvislosti se souběžným sporem WTO týkajícím se subvencí poskytnutých společnosti Boeing (DS353).
Dne 17. dubna 2019 EU zveřejnila předběžný seznam produktů, na které by se mohla vztahovat dodatečná cla. To může být jediný způsob, jak urychlit rozhovory o urovnání. Dodatečná cla by byla zavedena, jakmile EU získá povolení na základě rozhodnutí rozhodce WTO, přibližně v polovině roku 2020.

Komise situaci pečlivě sleduje, aby posoudila vhodnost přijetí dalších opatření na úrovni EU.