Shrnutí projevu komisaře Nicolase Schmita z Výboru pro zaměstnanost a sociální věci Evropský parlament

V úterý se nám podařilo získat podklady, z projevu komisaře Schmita, který se chce zaměřit na 2 základní priority:

2 hlavní cíle:
1) Pracovní místa (zvýšení zaměstnanosti, podpora stálých kvalifikovaných sil, odpovědných za digitální a změna klimatu)
2) Sociální práva pro všechny a sociální začlenění (prosazují vysoké standardy trhu práce EU) – podporovat postižené, migranty, romské komunity a ty nejchudší. Cílem je boj s chudobou. Podpora dětí a mládeže.
Posílení sociálního rozměru EU založeného na pilíři sociálních práv EU –  rozvíjet pilíř v EU na úrovni členských států (MS).
Spravedlivá minimální mzda: právní nástroj EU k zajištění toho, aby jej měli všichni pracovníci, přičemž je třeba věnovat pozornost sociální modely všech členských států (respektující str. subsidiaritu)
Rovné příležitosti / sociální začleňování:
– Posílit záruční fond pro mládež (bojovat proti nezaměstnanosti) a implementovat dítě EU garanční fond
– Rovnováha mezi muži a ženami a rovnost pohlaví: překonat rozdíly mezi pohlavími a důchody transparentností platebních opatření a plně provést směrnici WLB (tzv. work-life-balance neboli rovnováha mezi prací a soukromým životem)

– přiměřená sociální ochrana a důchodový systém; inkluzivní trh práce se spravedlivými mzdami; podpora aktivního stárnutí; podpora kariérních přechodů; investice do sociálních služeb
Zdraví a bezpečnost při práci: další opatření proti karcinogenům na pracovišti
Volný pohyb pracovníků: sociální dumping a odliv mozků –  ELA může s členskými státy spolupracovat společné inspekce (například).

Aktualizace dovedností: investice do politik v oblasti dovedností s vylepšenými nástroji, které doprovázejí kariérní přechody v roce 2007 všechny věkové kategorie. Prozkoumejte možnost individuálních účtů pro lidi v produktivním věku
Automatizace, digitalizace, umělá inteligence: ke zmírnění rizik a zastavení příležitostí — oslovit pracovníky platformy a nové formy nejistoty

Připraveno k budoucím poklesům: stabilizace fungování – budoucí nezaměstnanost a příjemce systém
Evropský semestr se znovu zaměřil na cíle udržitelného rozvoje: mělo by se jednat o sociální (a environmentální) udržitelnost. Je zapotřebí důstojná práce, kvalitní vzdělání, snížení chudoby a boj proti nerovnostem

Pracovní normy obsažené v mezinárodních obchodních dohodách

ESF +: nástroj na podporu provádění pilíře EU. Fond globalizace EU, investování do EU a nový přechodný fond musí být dostatečně robustní.
Sociální dialog by měl být podporován na všech úrovních. Podporováno by mělo být kolektivní vyjednávání.