Opětovné využívání vody pro zavlažování v zemědělství: Rada se dohodla na obecném přístupu

EU přijímá opatření ke stanovení bezpečných minimálních norem s cílem umožnit opětovné využívání vody pro zavlažování v zemědělství.

EU přijímá nová opatření k omezení rizika nedostatku vody pro zavlažování plodin. Rada se dnes dohodla na postoji (obecný přístup) k nařízení, které má usnadnit využívání městské odpadní vody pro zavlažování v zemědělství.

Tato nová pravidla pomůžou Evropě přizpůsobit se dopadům změny klimatu. Nařízení, které je plně v souladu s oběhovým hospodářstvím, zlepší dostupnost vody a podpoří její účinné využívání. Zajištění dostupnosti dostatečného množství vody pro zavlažování polí, zejména v obdobích veder a velkého sucha, může přispět k zamezení nedostatku plodin a potravin.

Voda je vzácným zdrojem. Dnes jsme učinili důležitý krok při zavádění nových pravidel, která nám umožní recyklovat vodu způsobem bezpečným pro lidi i zvířata a přínosným pro životní prostředí. Je rozumné stanovit harmonizované minimální normy pro kvalitu recyklované vody a monitorování jejich dodržování, aby naši zemědělci mohli využívat recyklovanou vodu. Součástí tohoto procesu je i učení se ze zkušeností některých členských států, které recyklovanou vodu s úspěchem využívají po desetiletí.

Ioan Deneș, ministr vodního a lesního hospodářství

Několik členských států má s opětovným využíváním vody k různým účelům, a to i pro zavlažování v zemědělství, dlouhodobé a úspěšné zkušenosti. Toto opětovné využívání je z hlediska životního prostředí lepší než alternativní metody zásobování vodou, jako je převádění vod nebo odsolování. Navrhovaná nová pravidla budou zvláště přínosná v regionech, v nichž poptávka po vodě i přes zavedení preventivních opatření, které mají poptávku snížit, nadále překračuje její dodávky. Stávající pravidla EU pro hygienu potravin zůstávají v platnosti a budou plně dodržována.

Ve svém postoji Rada poskytuje členským státům flexibilitu při rozhodování o tom, zda by chtěly tyto vodní zdroje pro zavlažování využívat, neboť zeměpisné a klimatické podmínky se napříč členskými státy výrazně liší. Členský stát může rozhodnout, že na části nebo celém jeho území není vhodné recyklovanou vodu pro zavlažování v zemědělství využívat.

Návrh obsahuje přísné požadavky na kvalitu recyklované vody a její monitorování, jež zajišťují ochranu zdraví lidí a zvířat i životního prostředí.

Členské státy chtějí zajistit, aby požadavky stanovené v tomto nařízení byly i nadále založeny na nejnovějším dostupném vědeckém poradenství. Proto do nich bylo zahrnuto ustanovení, podle něhož má Komise povinnost posoudit, zda je třeba na základě výsledků hodnocení nebo v důsledku nových technických a vědeckých poznatků tyto minimální požadavky na kvalitu recyklované vody přezkoumat.

Obecné informace a další kroky

Evropská komise přijala návrh nařízení o minimálních požadavcích na opětovné využívání vody 28. května 2018 v rámci plnění akčního plánu pro oběhové hospodářství. Evropský parlament přijal k návrhu postoj 12. února 2019.

Dnes přijatý obecný přístup představuje mandát Rady pro budoucí jednání s Evropským parlamentem. Očekává se, že třístranná jednání budou zahájena během finského předsednictví.

Zdroj: www.consilium.europa.eu