Budoucnost potravinářství a zemědělství: společná zemědělská politika po roce 2020

Rada EU pro zemědělství a rybolov zasedala 19.2.2018

 

.Naše dnešní diskuse, kterou jsme věnovali některým z nejdůležitějších aspektů budoucí společné zemědělské politiky – přímé podpoře, životnímu prostředí a rozvoji venkova –, byla velmi přínosná. Je naší povinností položit základy moderní politiky poskytující spravedlivou odměnu zemědělcům za zajišťování vysoce kvalitních veřejných statků, jako je potravinové zabezpečení, boj proti změně klimatu a ochrana venkovských oblastí.

Rumen Porodzanov, ministr zemědělství, výživy a lesnictví Bulharské republiky a předseda Rady

Ministři si vyměnili názory na sdělení věnující se budoucnosti společné zemědělské politiky (SZP). Rada se během veřejné části zasedání zaměřila zejména na otázky přímé podpory, kterou EU poskytuje evropským zemědělcům, environmentálního rozměru SZP a rozvoje venkova.

Ministři v průběhu rozpravy vyzdvihli důležitost přímých plateb a vyjádřili názor, že by jejich koncepci bylo možné ještě zlepšit, aby byly spravedlivějšícílenější a účinnější pro všechny zemědělce napříč EU. Zdůraznili také přínos činnosti zemědělců k ochraně životního prostředía zmírňování změny klimatu. Pokud jde o životní prostředí, vyzvali k větší ambicióznosti SZP, a to za předpokladu, že zemědělci budou odpovídajícím způsobem odměňováni za poskytování příslušných veřejných statků. V neposlední řadě ministři zdůraznili potřebu udržet životaschopnost a odolnost venkovských oblastí, zejména díky vytváření pracovních míst, podpoře růstu a usnadňování generační obměny v zemědělském odvětví. Potvrdili účinnost opatření v rámci druhého pilíře SZP a vyzvali ke skutečnému zjednodušení programů rozvoje venkova.

Zěmědělství a biohospodářství

V Radě proběhla výměna názorů na úlohu zemědělství v rámci revize strategie EU v oblasti biohospodářství z roku 2012. Biohospodářství zahrnuje hospodářská odvětví, jež k výrobě produktů s přidanou hodnotou, jako jsou potraviny, krmivo, materiály a energie, využívají obnovitelné pozemní a mořské biologické zdroje.

Biohospodářství představuje pro naše zemědělce a lesníky obrovskou hospodářskou příležitost. Musíme zajistit, aby byli schopni tento potenciál plně využít, a pomoci jim lépe se zapojit do hodnotových řetězců v oblasti biohospodářství.

Rumen Porodzanov, ministr zemědělství, výživy a lesnictví Bulharské republiky a předseda Rady

Plán EU v oblasti bílkovinných plodin

Komise informovala Radu o svém záměru týkajícím se plánu EU v oblasti bílkovinných plodin k řešení problému, který pro EU představuje významný a dlouhodobý nedostatek krmných bílkovin. Tento plán, který má být zveřejněn ke konci roku 2018, bude zaměřen na: výzkum a inovace, agronomické výzvy a environmentální přínosy bílkovinných plodin, rozvoj dodavatelských a hodnotových řetězců a tržní potenciál pro rostlinné bílkoviny v EU v různých segmentech trhu.

Ministři iniciativy Komise uvítali a zdůraznili, že je důležité tuto otázku řešit, a to způsobem, který je v souladu s ochranou životního prostředí a bojem proti odlesňování.

Další témata na pořadu jednání

V rámci neformálního oběda se ministři věnovali tématu „SZP: strategická rozhodnutí“ a byli informováni o:

  • prohlášení Visegrádské skupiny a Chorvatska k SZP po roce 2020,
  • příspěvku politiky soudržnosti a dalších politik EU k rozvoji venkova po roce 2020,
  • blížícím se zahájení činnosti pracovní skupiny pro venkovské oblasti Afriky.