Krátké aktuality nejen z EU

Členské státy využívají povolenou odchylku pro ekologizaci po dlouhotrvajícím suchu: Evropská komise na základě požadavků řady členských států EU odpověděla kladně a přijala rozhodnutí umožňující odchylky od určitých ekologických podmínek. K zemím, kterým bude udělena výjimka z důvodu nepříznivého počasí, patří Estonsko, Lotyšsko, Litva, Portugalsko, Polsko, Dánsko, Švédsko a Finsko. Výjimky byly již poskytnuty Irsku a Německu.

Jak už jsme Vás již informovali: Zemědělci EU postižení suchem v letošním roce budou mít možnost předem získat přímé platby a platby na rozvoj venkova (až 70% přímých plateb a 85% plateb v rámci rozvoje venkova již od polovina října 2018). Komise vyzývá členské státy, aby se zabývaly všemi možnými opatřeními a opatřeními stanovenými v právních předpisech EU, včetně nástrojů pro řízení rizik. Nedávno byla poskytnuta dodatečná flexibilita pro využívání půdy, která by za běžných okolností nebyla využívána k produkci, aby mohla své živočichy krmit odchylkami od ekologických požadavků a státní podpory. Více informací, které se týkají právě ČR naleznete na našem webu a facebooku.

Poslední země – Švýcarsko poskytlo pomoc bojujícím zemědělcům: Švýcarsko se stalo poslední zemí, která povolila opatření podpory pro zemědělce, kteří se potýkají s dopadem letošní vlny.

Nevládní organizace kritizují poskytnutí podpory zemědělcům postiženým sucho: „Podpora opatření se týká pouze příznaků, nikoliv kořenů klimatických změn“, „Zemědělství EU není připraveno na extrémní klimatické události“. Ekologické organizace varují, že stávající sucha a vlny horka se stanou „novým normálem“, kdyby se orgány veřejné správy nadále soustředily na přímé dotace pro zemědělce místo toho, aby podporovaly zemědělské postupy, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Podpora SZP pro ekologické zemědělství podléhá přísnějším termínům od roku 2019: „Do roku 2019 budou muset být platby na ekologické zemědělství v rámci SZP provedeny nejpozději do konce června následujícího roku,“ řekl komisař EU pro zemědělství Phil Hogan.

 

Nová „SZP v USA“ a nový zákon o zemědělství: Potravinářské razítka a konzervativní opatření se stanou hlavními body rozhovorů i v USA. EU není jedinou významnou hospodářskou velmocí, která v současné době mění politiku zemědělských podpor. I ve Spojených státech probíhá zásadní revize politiky (k červenci 2018), která nakonec povede k schválení nového zákona o zemědělství pro příštích pět let.

Farmářská skupina nazývá Junckerův sójový slib jako „zradu“ zemědělcům z EU: Zvýšení dovozu je v rozporu se strategií EU pro bílkoviny. Francouzští zemědělští zástupci obvinili Evropskou komisi z uplatňování „dvojitých standardů“ tím, že dovoluje větší dovoz geneticky modifikovaných sójových bobů pocházejících z monokultur v USA a současně zakazuje zemědělcům EU, aby používali stejné postupy.

 

Ruské embargo na západní produkty stimuluje místní produkci: Statistiky ukazují, že zákaz zákazu západního dovozu v roce 2014 oživuje domácí ruskou výrobu. Ruský zákaz dovovzu zemědělských produktů ze západních zemí a snaha prezidenta Vladimira Putina o to, aby byla země soběstačná, zřejmě stimulovaly odvětví ruského zemědělského průmyslu.

 

První ruský náklad pšenice od roku 2010 byl importován do  do Brazílie a snižuje obchodní napětí:  vývozci brazilského masa očekávají, že to povede ke zrušení zákazu dovozu masa. Brazílie poprvé po osmi letech importovala  ruskou pšenici, což by mohlo pomoci ukončit ruský zákaz přepravy hovězího a vepřového masa z latinskoamerické země.