V souvislosti s výskytem fipronilu ve vejcích by mohlo dojít k vytvoření nové evropské kontrolní agentury

Dne 26. září 2017 se v Bruselu uskutečnilo jednání na vysoké úrovni o nezákonném používání fipronilu u nosnic. Jednání se zúčastnili ministři zemědělství z SI, AT, BE, CZ, DK, EE, HU, LU, NL, SK a FR, přijato bylo 19 konkrétních opatření proti potravinovým podvodům.

 

Mezi ně patří řešení nedostatků mezi používaným systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) a správním systémem spolupráce (AAC) v EU tak, aby se maximalizovala účinnost obou systémů. Dalším opatřením by mělo být ustanovení zvláštního úředníka (v rámci všech států EU27) pro bezpečnost potravin a komunikaci v případě nenadálé krize.  Komise kvůli fipronilu nezvažuje sankce ani proti BE, ani proti NL. Komisař Andriukaitis předloží informaci EK o výsledcích jednání na zasedání Rady ministrů zemědělství a rybářství v Lucemburku dne 09/10/2017.

Francouzský prezident Emmanuele Macron v souvislosti s fipronilem navrhl posílení pravomocí Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), či vytvoření nové evropské agentury zaměřené na kontrolu a šetření podvodů v oblasti potravin a bezpečnosti potravin.