12. návrhů od Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin zveřejnil výzvu směrovanou k Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova jako příslušnému výboru, aby začlenil následující návrhy v jejím návrhu usnesení:

 

1. Domnívá se, že podpora pěstování bílVlajka EUkovinných plodin je silným nástrojem v odvětví mléka a mléčných výrobků; přechod k udržitelnějším zemědělsko-potravinářským systémům, podpora přechodu od intenzivního vstupu monokultury plodin na diverzifikované agroekologické systémy;

2. Zdůrazňuje skutečnost, že bílkovinné plodiny zahrnují nejen sójové boby, ale i krmné luštěniny, které lze pěstovat v rozmanitém spektru agro-klimatických a půdních podmínek v celé Evropě

3. Bílkovinné plodiny mají širokou škálu přínosů pro životní prostředí, například schopnost k fixaci dusíku z atmosféry, s využitím menšího množství hnojiv na bázi fosilních paliv, zlepšení vlastností půdy, snížení pravděpodobnosti výskytu chorob a ochranu biologické rozmanitosti;

4. Připomíná, že EU se spoléhá na masivní dovozy krmných surovin bohatých na bílkoviny, z větší části geneticky modifikované sóji, které mohou v zemích původu vyvolat vážné problémy s životním prostředím.

5. Podporuje geneticky nemodifikovanou produkci sóji a další pěstování bílkovinných plodin v Evropě.

6. Připomíná, že SZP má rozhodující vliv na rozhodnutí zemědělců ohledně pěstování bílkovinných plodin a potenciál  SZP by měl být proto  v tomto směru plně využit.

7.  Domnívá se, že po několikaletech zkušeností, by jsme si měli vzít lekci a poučit se ze zkušeností se zákazem používání pecticidů v ekologicky zaměřených oblastech.

8. Připomíná, že vedlejší produkty produkce potravin, biopaliva a některé zpracované produkty živočišných bílkovin představují důležité alternativní zdroje proteinů pro krmiva.

9. Luštěniny jsou důležitým zdrojem rostlinných bílkovin, a proto hrají důležitou roli při zajišťování udržitelné a zdravé lidské stravy.

10. Zdůrazňuje potřebu značných investic do výzkumu k řešení naléhavých agronomických otázek, které omezují pěstování bílkovinných plodin.

11. Podporuje zavedení transparentních systémů označování výrobků založených na certifikovaných standardech produkce.

12. Konstatuje důležitost šíření znalostí a výměnu zkušeností.

změna