Novinky z EU

AGRI / LESNICTVÍ

Výbor EP pro životní prostředí má vyjádřit svůj názor na reformu SZP: Výbory Evropského parlamentu pro zemědělství a životní prostředí dostaly společnou kompetenci ohledně vyjednávání o reformě společné zemědělské politiky.

 

Financování SZP pro nejvzdálenější regiony zůstane beze změny: podle komisaře Hogana zůstane financování EU v rámci prvního pilíře (P1) společné zemědělské politiky (SZP) pro devět nejvzdálenějších regionů bloku v revidované reformě zásad nezměněno (Guadeloupe, French Guiana, Martinique, Mayotte, Reunion Island and Saint-Martin (France), Canary Islands (Spain), the Azores and Madeira (Portugal)).

 

Parlament schválil rezoluci o právech rolníků proti zneužívání půdy: Evropský parlament vyzval členské státy k přijetí Deklarace o právech rolníků a dalších osob pracujících ve venkovských oblastech.

 

Francie odložila plán povinného označování masa ze zvířat krmených GMO: Označení by bylo „neslučitelné“ s jednotným trhem EU. Francie vypadá, že se chystá přesunout kroky k prosazení nových požadavků na označování masa z zvířat krmených geneticky modifikovanými organismy (GMO) na základě rozhodnutí, které tento týden rozhodl francouzský senát

 

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Soud Evropské unie uložil Slovensku pokutu jeden milionu eur (26 milionů korun) za to, že na svém území včas nezlikvidovalo skládku, která škodí životnímu prostředí.

Poslanci EP požadují, aby EU přijala kritéria udržitelnosti pro dovoz sójových a palmových olejů: Evropský parlament schválil dne 3. července usnesení, v němž vyzývá EU, aby zavedla kritéria udržitelnosti pro dovozy rostlinných bílkovin, jako je sójový a palmový olej. Akční plán EU pro odpovědné podnikání.

 

Zelené nevládní organizace obhajují, že polovina rozpočtu SZP by měla být věnována ochraně životního prostředí a klimatu: Dvě zelené asociace požádaly počáteční rakouské předsednictví, aby řídilo rozhovory o reformě společné zemědělské politiky (SZP) tak, aby byla věnována polovina celkového rozpočtu financovat akce týkající se klimatu, životního prostředí a ochrany přírody.