ČSCHMS: Nové vedení svazu bylo zvoleno v pátek 24.9.2021

 

24.09.2021,  Kamil Malát

 

Chovatelé sdružení v Českém svazu chovatelů masného skotu si v pátek 24. září 2021 na volební členské schůzi zvolili nového předsedu. Stal se jím RNDr. Martin Tichý, který porazil druhého kandidáta na tento post Ing. Václava Jungwirtha. Martin Tichý se tak pro další čtyřleté období ujme nejvyšší funkce v našem svazu ve které nahradí Ing. Václava Jungwirtha, jenž svaz vedl v uplynulém volebním období. Vedle předsedy volilo členské shromáždění také nové složení pětičlenné revizní komise.

Do revizní komise byli zvoleni Adolf Loos, Ing. Luboš Šilhavý, Ing. Jan Hromas, Ing. Vladimír Šašek a Ing. David Hruška, který byl následně zvolen jako předseda tohoto svazového orgánu.

Martin Tichý vystudoval obor ochrana a tvorba životního prostředí na Univerzitě Palackého v Olomouci. Po skončení základní vojenské služby získal toto titul doktor přírodních věd RNDr. Do roku 1990 pracoval jako zemědělský ekolog a vodohospodář zemědělském družstvu v Senici na Hané, kde se zabýval mimo jiné kvalitou podzemních vod a jejich znečištění zemědělskou výrobou. Od roku 1991 je soukromý podnikatel. Spoluvlastnil vekoobchod potravin, restaurace, prodej čerpadel, vedl společnost, jež zpracovávála studie proveditelnosti energetických projektu pro teplárenství, studie a hodnocení přenosu elektrické energie, výběry staveniště pro malé vodní elektrárny, studie pro využití podzemního zásobníku plynu.

Krátkou chvíli působil ve státní správě jako náměstek ministra školství. Od roku 2003 je soukromým zemědělcem v okrese Bruntál a nyní obhospodařuje cca 500 hektarů zemědělské půdy. Farma je zapojena v režimu ekologického zemědělství. Čistokrevný chov plemene dexter je doplněn stádem masných simentálů a užitkových kříženek. Kromě skotu chovají rovněž ovce a na orné půdě produkují ekologické osivo zeleninu a obilí pro rodinný mlýn. Součástí farmy jsou i sady a vinice. Společně s manželkou a dětmi a spolupracujícími společnostmi buduje rodinnou firmu Statek Tichý. Její součástí je i mlýn a pekárna, ve výstavbě jsou i vlastní jatky.

Členem ČSCHMS je od založení klubu plemene dexter, kde je od začátku členem Rady plemenné knihy. Nyní je předsedou RPK a zástupcem klubu ve výboru ČSCHMS.

Je zakladatelem a kontrolorem nadačního fondu INFORM, jenž se zabývá podporou drobných sociálních a ekologických projektů na Moravě. Vykonává funkci zakladatele neziskové organizace DC90 pečující o děti s kombinovanými vadami.

Martin Tichý je ženatý a má tři děti.

Gratulujeme nově zvolenému předsedovi i všem členům revizní komise. Odstupujícímu předsedovi děkujeme za odvedenou profesionální práci, kterou v uplynulém čtyřletém období pro svaz a jeho členy vykonal.