Nový způsob odběru vzorků pro analýzu DNA

 

03.08.2017,  Kamil Malát

 

S novým způsobem odběru vzorků pro analýzu DNA přichází Českomoravská společnost chovatelů a.s. V nejbližší době chce laboratoř imunogenetiky této firmy přejít od extrakce DNA z chlupových cibulek, jejichž správný odběr je na straně chovatelů mnohdy velmi problematický, na metodu sběru vzorku stěrem ze sliznice pomocí speciální odběrové sady dodávané kanadskou firmou DNA Genotek. S touto sadou zvládne kvalitní vzorek odebrat během několika málo sekund opravdu každý. Co tato změna přinese, najdete v článku níže.

I přes dlouhodobou osvětu laboratoř imunogenetiky dlouhodobě „zápasí“ s nesprávně odebranými vzorky chlupů, které chovatelé do laboratoře zasílají a ze kterých mnohdy není možné DNA získat. Přechod na nový způsob analýzy DNA s sebou přináší výrazně vyšší nároky na kvalitu vzorku, ze kterého je DNA extrahována, a proto se ČMSCH a.s. rozhodla přejít na nový, moderní způsob odběru vzorků. Nová metoda pomocí stěru sliznice z mulce skotu zajistí, že vzorek bude vždy dostatečně kvalitní, díky čemuž bude moci laboratoř pracovat efektivněji. Odběrová sada sice vyjde na cca 60 Kč (zatímco odběr chlupů nestojí v podstatě nic), ale zvýšené náklady se vrátí v podobě jednodušší a rychlejší přípravy vzorku pro vlastní zpracování v laboratoři. Náklad za odběrový set bude sice v první fázi k tíži chovatele, ale po provedení analýzy mu bude kompenzován formou odpočtu z ceny za analýzu DNA. Chovatele tedy tento nový způsob odběru vzorku nijak finančně nezatíží. Je odzkoušeno, že odběr vzorku tímto způsobem je univerzálně vhodný jak pro současné stanovování původu přes mikrosatelity, tak i pro budoucí genomiku. Tato metoda tedy bude mít pro obě strany – jak chovatele, tak i laboratoř – výrazně pozitivní efekt.

Odběr je skutečný snadný, rychlý a zvládne ho bez problému každý – je to velice podobné tomu, co známe z televizních kriminálních seriálů :-). Při vybalování odběrové sady je nutné dbát na to, abyste vzorkovnici neuchopili za část s molitanem a ta nebyla kontaminována nežádoucími nečistotami, které by mohly mít vliv na kvalitu vzorku. Současně je potřeba dát si pozor, abyste vzorkovnici neotočili a nevytekla z ní tekutina, ve které bude vzorek po odběru uchováván. Poté se jen molitanová tyčinka vloží do nozder mulce, provede se výtěr hlenu ze sliznice a opačnou stranou se vloží zpět do vzorkovnice, zašroubováním se uzavře a krátce se protřepe. Pak už jen stačí vzorkovnici řádně označit číslem zvířete (ideálně lihovým fixem), aby byla zajištěna jednoznačná identifikovatelnost vzorku a odeslat do laboratoře. Vzorky je možné uchovávat při běžných teplotách – není nutné je zchlazovat atd. a manipulace s nimi je tedy velice snadná. Princip odběru je patrný jak z přiloženého obrázku, tak i z videa.

běr chlupů pro analýzu DNA s novým odběrovým setem:
Zdroj:ČSCHMS