GEOPA COPA BUREAU hlavní témata zaměstnavatelů 2021

GEOPA COPA BUREAU zasedala a hlavním tématem včerejšího jednání byla:
1) mobilita pracovníků v době COVID-19;  regulační předpis Covid-19 Evropské komise; požadavky odborů na sociální podmíněnost SZP či trialog – přehled opatření jednotlivých států vč. akualit ( v Itálii byla zvolena nová vláda vč. ministra zemědělství, který má jako prioritu zajištění “ jídla na stole“).
2)  Stanovisko k regulačnímu předpisu Covid-19 EK( Evropská komise poskytla členským státům pokyny při vývoji jejich očkovacích strategií):
EK stanovila šest prioritních skupin, včetně zdravotnických pracovníků, zranitelných osob a starších osob, a „klíčových nezdravotnických odvětví“, včetně zemědělských a potravinářských pracovníků.
3) Stávajícími trialog k nařízení 833/2004 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení. Resp. diskuze k článku 65 nařízení – dávky v nezaměstnanosti pro pracovníky s bydlištěm v jiném členském státě, než je příslušný.
Toto nařízení bylo během posledního funkčního období Evropského parlamentu téměř aktualizováno. Existují však některá citlivá témata, o kterých nebyla nyní o diskutuje Komise, Evropský parlament a Rada. Evropský parlament hájí 6 měsíců v 24 měsíčním období pro přesun kompetencí z členského státu bydliště do členského státu poslední činnosti. Rada chce, aby to bylo 6 měsíců bez přerušení.
Postoj Rady znamená vážný problém pro sezónní pracovníky zejména v zemědělském a lesnickém odvětví, protože by to „uvolnilo“ současné pobídky k tomu, aby mohli využívat zvláštních režimů nezaměstnanosti existujících v zemích aktivní činnosti.  Resp. by to zamezilo motivovanosti osob k cestování „za sezónní prací“. Což v návaznosti na problematiku zmíněnou v bodě 1) už je již u mnoha zemí aktuální problém.
4)Stanovisko, které bude sdíleno 26.3.2021 s COPA. jedná se o odmítnutí požadavku na sociální podmíněnosti SZP.
5) Minimální mzda napříč EU – stanovisko jsme již zaslali
6) Návrh Evropského orgánu pro pracovní záležitosti směrem k GEOPA a informativní kampani – z kterého vyplynulo více dotazů než odpovědí. Jelikož nevíme na co se konkrétně kampaň zaměří.
Může jít o obrázek 1 osoba, obrazovka a text