Stanovisko ČMSZP k jednání s Evropskou radou – COVID 19 a vliv na zaměstnanost v zemědělském sektoru

Od počátku vyhlášení pandemie COVID 19 se vedení svazu rozhodlo jednat. V průběhu minulého týdne proběhlo jednání úzkého vedení GEOPA (kde má ČMSZP svého zástupce) a následně GEOPA byla oslovena k vyjádření stanovisek vč. stanoviska ČMSZP. Hlavním bodem jednání bylo i  stanovisko COPA, které bude diskutováno s Evropskou radou DG AGRI. K návrhu jsme měli několik podnětů, které jsme komunikovali s ostatními členskými státy. Závěrem bylo rozhodnuto, že při odsouhlasení našich bodů bude stanovisko COPA a COPA GEOPA společné, případně bude stanovisko COPA GEOPA samostatným dokumentem, který bude prezidentem GEOPA COPA panem Lechnerem(FR) předáno a konzultováno s EFFAT a DG Employment (něco jako MPSV).

Níže uvádím body, které jsme prezentovali:

1) Karanténa – zajištění „havarijního plánu“ při nutnosti vyhlášení karantény u zaměstnanců živočišné výroby resp. farmy (řešení zastupitelnosti, krmiva, ošetřování,  telení apod.) –  na to navazuje bod č.3

2) Finanční prostředky

motivace zaměstnanců v zemědělství  by měla být výraznější – např. celá nebo % část odvodů by byla zahrnuta do čisté mzdy zaměstnance (tzn. zaměstnavatel by neuhradil částku na OSSZ, ale přímo zaměstnanci, bez navýšení nákladů zaměstnavatelům, zbylá část platby pojištění by zaměstnavatelům byla odpuštěna).

motivace studentů v agrárním sektoru – při pomoci na farmách by jim byla započítána automaticky praxe a splnění učňovské či maturitní zkoušky. Podobně lze na to pohlížet u studentů vysokoškolských oborů.

3) Živočišná výroba – požadujeme její zahrnutí na úroveň služeb nezbytných pro zajištění chodu státu (starost o zvířata je každodenní – nesmí docházet k jejich týrání)

4) Nešířit paniku : strach a chaos u zaměstnanců – z důvodu šíření nejasných informací o COVID 19 zaměstnanci často odmítají pracovat (i z důvodu nedostatku respirátorů a ochranných pomůcek).

Respirátory nemají často k dispozici ani lékaři, natož farmář a to i ten, který rozváží potraviny. Požadujeme aby nebyl omezen prodej farmářských produktů, ale aby byla stanovena splnitelná pravidla při dodržení hygienických norem (např. donáška za zavřenými dveřmi s rouškou, nakládka do automobilu apod.).

5)  Dodání hnojiv a osiv – uzavření hranic často brání zajištění surovin zemědělcům tak, aby pracovníci mohli pracovat popř. aby využili služeb a technologií, které nevlastní a mají nasmlouvány z farmy ve vedlejších členských státech – vhodné by bylo zajistit výjimku aspoň na období setí a sadby (tvorba potravin na další období)

6) Nedostatek pracovních sil – zejména v oblasti ovocnářství, zelinářství, chmelařství – tento bod byl COPOU velmi jasně rozepsán a tedy jsme jej pouze odsouhlasili. Včetně možnosti uplatnění zaměstnanců, kteří krátkodobě i dlouhodobě přišli o jejich původní zaměstnání (pendleři, zastavení výroby v průmyslu apod.). S tím, že jsme doplnili, že je třeba nenařizovat, ale motivovat.

Zároveň bych chtěla poznamenat, že se účastnili i „zkušenější“ kolegové z Itálie, kteří  již sepisují dohodu s odboráři a pokusí se ji zaslat(zatím nebyla podepsána). V této dohodě by měly být rozepsány jednostlivé podpory směrem k zaměstnanosti v zemědělství v návaznosti na nedostatek pracovníků z důvodu pandémie COVID 19.

Na Úřadu práce ve Francii je těm, kdo se zapíší jako dobrovolníci do zemědělství, započítávána vyšší sazba podpory nezaměstnanosti.

Přejeme Vám pevné zdraví

Tým ČMSZP