Krátkodobý výhleddle EC: V důsledku omezovacích opatření prováděných v EU a na celém světě se poptávka po potravinách od začátku krize rychle změnila – COVID19

Vypuknutí koronaviru přináší agro-potravinářskému odvětví EU nebývalé výzvy. Odvětví reaguje a přizpůsobuje se novým okolnostem, včetně logistických narušení a rychle se vyvíjející poptávky. I k tomu byly přijaty opatření Evropskou komisí, každý stát se však rozhodlo pro různá řešení(někdo chce podpořit investice, jiní chtějí podpořit zemědělce napřímo či vyhledávat nové odbytiště).

Chování spotřebitelů tzn. jejich vliv na zásoby a opatření veducí k uzavření restaurací, barů a hotelů má přímý dopad na zemědělsko-potravinářské výrobce. Na jedné straně máme vyšší poptávku (těstoviny, rýže, mouka, konzervované ovoce a zelenina), která těží z přechodu na domácí spotřebu. Na druhé straně se u produktů vysoké hodnoty, jako je maso (např. vyzrálé hovězí, jehněčí), víno a speciální sýry – často konzumované „venku“ mimo domov – sledujeme výrazný pokles spotřeby.

Nejnovější krátkodobá výhledová zpráva pro zemědělské trhy EU, kterou Evropská komise zveřejnila dne 20. dubna 2020, představuje podrobnější přehled nejnovějších trendů a dalších vyhlídek pro každé zemědělsko-potravinářské odvětví. Ve stručnosti jsme pro Vás připravili pár bodů:

Orné plodiny

Očekává se, že produkce obilovin v EU v současném období (2019/2020) dosáhne 294 milionů tun, což je o 4,5% více než pětiletý průměr, a očekává se, že se mírně sníží, přičemž v roce 2020 se očekává produkce 287,8 milionů tun. 2021 období.

Pokud jde o odvětví olejnin v EU, očekává se, že produkce řepky v letech 2019/2020 dosáhne 12letého minima na 14,9 milionu tun. Důvodem je snížení produkční oblasti. Očekává se, že se v roce 2020/2021 obnoví pěstování olejnin na 10,5 milionu ha.

Produkce bílkovinných plodin by se měla zvýšit na 4,5 milionu tun, což je o 4% více než v loňském roce, a to díky dobrým vyhlídkám na trhu pro účely potravin a krmiv.

Očekává se, že výroba cukru v EU v roce 2019/2020 mírně poklesne na 17,4 milionu tun v důsledku snížení plochy. Očekává se, že spotřeba bude mírně klesat kvůli zablokování v celé EU a uzavření potravinových služeb, a to i přes určité zvýšení domácí spotřeby. Očekává se, že příští rok přinese v posledních dvou letech další 3% pokles plochy cukrové řepy související s obtížnými podmínkami na trhu.

Specializované plodiny

Produkce olivového oleje EU v roce 2019/2020 se přiblížila téměř 2 milionům tun a zaznamenala 15% pokles ve srovnání s loňským rokem. Vzhledem k významným zásobám však celková dostupnost zůstává vysoká. Po zavedení omezovacích opatření se maloobchodní prodej olivového oleje zvýšil, zejména ve výrobních zemích EU. To by spolu s nízkými cenami mělo vést k oživení spotřeby v těchto zemích (se zvýšením spotřeby o 13%).

Celková spotřeba vína v EU je silně ovlivněna opatřeními přijatými v boji proti pandemii. Zatímco maloobchodní tržby rostou, spotřeba v restauracích a barech se zastavila. Tato změna spotřeby negativně ovlivňuje především šumivá a vysoce hodnotná vína. Očekává se, že spotřeba vína v EU klesne na 108 milionů hektolitrů, což je 8% pod průměrem za posledních 5 let. Ovlivňuje se také vývoz vína z EU, který se očekává, že v roce 2019/2020 poklesne o 14%.

Pokud jde o odvětví ovoce a zeleniny, očekává se, že poptávka EU po čerstvých jablkách bude nadprůměrná díky zvýšené domácí spotřebě. Odhaduje se však, že produkce jablek v EU v letech 2019/2020 klesne na 10,8 milionu tun.

Dopad krize na pomeranče bude omezený, protože se sklízí období sklizně a produkce 2019/2020 bude činit 6,2 milionu tun. Poptávka po čerstvých pomerančích a pomerančové šťávě se v poslední době zvýšila.

Mléko a mléčné výrobky
V roce 2019 se produkce mléka v EU zvýšila o 0,4%, což je nejnižší růst od roku 2012. Očekává se, že růst výroby v roce 2020 bude podobný. Roční jarní vrchol pro produkci mléka se shoduje se současnou pandemií. Omezující opatření by mohla ovlivnit logistiku sběru i dodávky krmiv. Kromě toho mohou úvahy o dostupnosti pracovní síly vést k upřednostnění méně náročných mléčných výrobků.

Spotřeba sýrů v EU do roku 2020 by se mohla mírně zvýšit (0,3%) a vývoz by se mohl dále zvyšovat díky poptávce na asijských trzích, což by vedlo k celkovému zvýšení produkce sýrů. Uzavření restaurací však zasáhlo vysoce hodnotné sýry, které se většinou konzumují mimo domov.

Maso

Produkce hovězího masa v EU v roce 2019 poklesla v důsledku nižších cen a snížení stád. V roce 2020 by se měl kvůli podobným faktorům dále snižovat. Ohnisko koronaviry ovlivňuje toto odvětví hlavně kvůli tomu, že se produkty s vysokou hodnotou neprodávají do restaurací nebo v řeznických odděleních v supermarketech. Nižší poptávka a nižší dostupnost masa povedou k dalšímu snížení zjevné spotřeby v EU.

Produkce drůbeže v roce 2019 pokračovala v růstu díky rostoucí poptávce. Očekává se, že v roce 2020 bude růst produkce pokračovat, protože spotřebitelé nahradí drahé maso drůbežím. Toto odvětví však bude stále ovlivněno uzavřením restaurací pro některé odrůdy, jako jsou kachny nebo holuby.

Produkce vepřového masa by měla letos mírně růst s trvalou poptávkou z Asie (kvůli dopadům afrického moru prasat, zejména v Číně). Očekává se, že vývoz EU vzroste o 12% po nárůstu o 17% v roce 2019. Pokračující pandemie by odvětví nemělo být významně ovlivněno. Očekává se však, že spotřeba EU klesne kvůli vysokým cenám, což povede k zvýhodnění jiných mas.

Sektor ovcí a koz EU v EU byl zasažen kronavírusovou krizí, kdy se sezónní poptávka po Velikonocích a ramadánu nenaplnila. Produkce EU by však v roce 2020 měla zůstat stabilní.

Zdroj: https://ec.europa.eu