ELO: Doporučení Komise k SZP – národní strategické plány budou připravovány v roce 2021, ke schválení musí být předloženy nejpozději v lednu 2022

Evropská komise připracuje doporučení Komise pro členské státy k přípravě národních
strategických plánů SZP. Doporučení budou předložena dne 18/12/2020 (pouze v angličtině, česky budou doporučení pro ČR dostupné v lednu 2021).

Příprava strategických plánů by podle Komise měla být propojena s cíli Farm to Fork a strategie pro biodiverzitu. Doporučení jsou nastavována pro každý členský stát zvlášť, nastavována jsou na základě analýzy dostupných dat o členských státech. Doporučení cílí na to, aby byl zajištěn balanc mezi udržitelností ekonomickou, environmentální, a společenskou. Komise předloží maximálně 15 doporučení pro členské státy, bude se jednat o nejvíce klíčová témata. Doporučení budou nicméně respektovat subsidiaritu a flexibilitu členských států. Doporučení by měla pomoci identifikovat, co by mělo být v rámci SZP v daném členském státě dosaženo, jaká by měla být politická agenda, a jak by měly vypadat intervence v SZP. Doporučení budou veřejným dokumentem. Kromě doporučení pro každý členský stát zvlášť bude dne 18/12/2020 předloženo i obecné Sdělení Komise k doporučením, Sdělení bude doplněno o propojení s cíli Evropské zelené dohody. Národní strategické plány SZP budou dokončeny (návrhy) koncem roku 2021, ke schválení by měly být předloženy nejpozději 01/01/2022.
Veškeré návrhy Komise týkající se Evropské zelené dohody jsou zatím celoevropské a
nezávazné, všechny legislativní návrhy budou doplněny posouzením dopadů. Komise bude usilovat o to, aby strategické plány SZP reflektovaly Evropskou zelenou dohodu a Farm to Fork a strategii EU pro biodiverzitu. Legislativní návrhy už ale budou obsahovat i právně závazné cíle.