Jednání se Zemědělským svazem nejen o minimální mzdě

V průběhu dubna došlo k setkání ČMSZP s představiteli Zemědělského svazu (ZS), vyvolané předsedou ing. Františkem Winterem.

V návaznosti na naši debatu k vývoji TRIPARTITY a změn, které do budoucna pro zaměstnavatele očekáváme (odborové svazy chtějí navýšit minimální mzdu příští rok o 1650 korun na 15 000 korun), jsme apelovali na nutnost spolupracovat při kolektivním vyjednávání.

Pozn.red. Jak jsme Vás již informovali, zvýšený nátlak zaznamenává ČMSZP i z organizace EFFAT, která sdružuje odborové svazy v EU. Více zde: https://cmszp.cz/cmszp/2019/uzke-vedeni-geopa-15-4-2019/

Došlo i ke schodě v názoru na potřebu setkání všech zástupců odborného zemědělského neziskového sektoru.

Pozn.red.: V tomto směru došlo ke shodě již v minulosti. ČMSZP vyvolala v minulosti již několik setkání nejen s AK, ale i s ASZ, Marginálními oblastmi, svazem PRO BIO a SMA ČR. V této práci chceme nadále pokračovat.

Již v průběhu tohoto jednání byla stanovena první témata, ze strany zástupců ČMSZP zazněla jasná potřeba zaměřit se na společné problémy. Účelem setkání z pohledu ČMSZP má být řešení problémů, které trápí každého zemědělec. Tento podnět byl kladně přijat i ze strany ZS.

Na základě domluvy bude zaslána pozvánka na všechny odborné zemědělské nevládní organizace k jednomu stolu,  a to v závěru třetího týdne v květnu.