Vývoj podpory u některých komodit živočišné výroby postupně klesá

V rámci diskuze z pondělního setkání našich členů jsme pro Vás připravili drobné shrnutí k problemarice : Dobrovolné podpory vázané na produkci pro chovatele masného skotu

Když zapátráte zpět v minulosti a podíváte se na vývoj jedné z velmi zásadních podpor: Dobrovolné podpory vázané na produkci pro chovatele masného skotu, zarazí Vás fakta, která mohou trápit všechny chovatele masnéného skotu. Že k tomuto problému může dojít náš svaz upozorňoval, ale nebyl v té době vyslyšen. K navýšení rozpočtu, který by odrážel reálný nárůst počtu masných zvířat, nedošlo.

Ministerstvo chce podporovat živočišnou výrobu – není třeba se zmiňovat o tom, jak důležitý a zásadní je nárůst počtu zvířat, jež má zejména pozitivní vliv na organickou hmotu, vývoj kvality půdy a dnes hojně zmiňovanou erozi.

Ponížení této podpory může mnohým chovatelům, zejména v LFA (ANC) oblastech, způsobit finančním problémy. Je třeba si uvědomit, že hospodaření v horských a podhorských oblastech je specifické. Jste omezeni možnostmi využití zemědělských ploch (často CHKO) a výnosy jsou zde ovlivněny zhoršenými přírodními podmínkami (svažitost, nadmořská výška apod.).

Naše obavy se stávají skutečnými. Dnešní podpora ve výši 8 560,25 Kč/ VDJ by se na první pohled laikovi mohla zdát velmi příznivá. Co to reálně je ta VDJ? Pod tímto označením se skovává přibližně 2,5 telete. Což nám tedy v hrubém propočtu vychází na podporu v částce 3 424 Kč na masné tele, která začínala na hodnotě přibližně 4000 Kč za masné tele. Tedy jedná se o ponížení dotace skoro o 15 %. Pokud se podíváme na pokles výkupních cen masa a  srovnáme se situací s mlékem, musíme konstatovat, že tzv. mléčná krize již byla zažehnána a není důvod ji nadále podporovat. Podpora na mléko však stále zůstává i přes nárůst výkupních cen suroviny.*

*Pozn.red. Výkupní cena mléka v meziročním srovnání vzrostla o 2,35 Kč/l (34,5 %).  V listopadu 2017 byla výkupní cena 9,15 Kč za litr, což je o 0,27 Kč/l (3 %) více než v říjnu.