PRŮMĚRNÁ CENA HEKTARU PŮDY V ČR VZROSTLA NA 235 000 KORUN

„V I. čtvrtletí roku 2017 vzrostly tržní ceny ve srovnání se IV. čtvrtletím roku 2016 o 8 %. Ve II. čtvrtletí roku 2017 pak odhadujeme růst tržních cen proti předcházejícímu čtvrtletí ve výši 4 %, přičemž průměrná výše tržních cen v monitorovaných obchodech činila v tomto čtvrtletí již 235 000 Kč/ha,“  FARMY.CZ

Regionálně bylo nejvyšších tržních cen dosahováno zejména v okolí Prahy (až nad 50 Kč/m²), kde má blízkost hlavního města vliv na tržní ceny pozemků určených i výhradně pro zemědělskou výrobu. Dále je dlouhodobě dosahováno nadprůměrných cen v oblastech Hané, Královéhradecka, Mladoboleslavska, Kolínska, jižní Moravy a dalších lokalit s kvalitní ornou půdou. Vyšších tržních cen je i přes průměrnou kvalitu půdy dosahováno v některých příhraničních lokalitách – zejména jihozápadních Čech a částečně i jižní Moravy. V těchto oblastech ovlivňuje ceny poptávka zájemců z Bavorska, méně pak z Rakouska. V severních oblastech ČR je vliv blízkosti hranice na cenu půdy zanedbatelný.

SHRNUTÍ ROKU 2017 – tempo růstu spomalilo

23,51 Kč/m² průměrná tržní cena zemědělské půdy

o 15,20 %  zvýšení tržní ceny zemědělské půdy

o 34 % byly tržní ceny orné půdy vyšší než TTP

Zemědělská půda se v roce 2017 obchodovala nejčastěji za tržní ceny v rozmezí 15–40 Kč/m², přičemž u nejkvalitnějších pozemků orné půdy a v lokalitách s vysokou konkurencí ceny uvedenou horní hranici i přesahovaly. Průměrná tržní cena zemědělské půdy v ČR se meziročně zvýšila o 15,20 % z úrovně 204 085 Kč/ha (tj. 20,41 Kč/m²) v roce 2016 na úroveň 235 111 Kč/ha (tj. 23,51 Kč/m²) v roce 2017. Ve srovnání s předchozími lety tak došlo ke zpomalení tempa růstu cen. Přesto za posledních 5 let vzrostly tržní ceny zemědělské půdy bezmála na dvojnásobek.

V průběhu roku 2017 pokračovala snaha o zavedení zákonných regulací trhu s půdou – zejména předkupních práv. Tento postup byl pro náš Svaz neakceptovatelný – je třeba prosazovat svobodné a odpovědné vlastnictví půdy. Návrhy, které prosazoval ZS společně s AK nezohledňovali soukromé vlastnictví a majetek. Členům svazu vadí zákon, který by zavedl povinné předkupní právo na půdu pro nájemce či pachtýře, kteří na ní hospodaří. Již dříve předseda svazu ing.František winter uvedl: „„Sami půdu nakupujeme a jsme vlastníky půdy, takže by se to týkalo i nás,“.

ZDROJ: FARMY.CZ  a ČMSZP