Zástupci delegace zemědělských výrobců ze Srbska navštívili Českou republiku

 

Zástupci delegace zemědělských výrobců ze Srbska, od obce Pirot, navštívili Českou republiku.

Skupina cca. 45 lidí, dorazila do ČR dne 11. prosince 2017.

Delegace se skládala ze zemědělských prvovýrobců a zpracovatelů z různých odvětví zemědělství jako je chovatelé ovcí, skotu, mlékárenství, producenti ovoce a zeleniny a zástupci včelařů. Společně jsme diskutovali o možnostech a problémech v sektoru zemědělství – nedostatek mladých pracovníků, odbyt mléka a masných výrobků atd.

Za ČMSZP byla přítomna ing. Karolína Menclová, která prezentovala zkušenosti českých farmářů s programy národními i evropskými ( fin.příspěvky, propagace zemědělců – KLASA, vzdělání a školení pro zemědělce, atd…) a výsledky projektu podnikavý zemědělec vč. natočených video záznamů.

Část setkání byla vedena jako přednáška, po které následovala diskuze, která musela být ukončena z důvodu odjezdu delegace do Německa.

 

Pozn.redakce : Nejvýznamnějším problémem v Srbsku vidí právě odbyt mléka a masných výrobků, včetně jejich tržních cen; dále pak stoupající věk pracovníků v zemědělství a odliv mladých lidí z venkova za prací do měst. Mnoho zůčastněných mělo zájem o další kontakt. Pokud budete mít zájem o navázání  kontaktů, obraťte se na kancelář, která Vám případně zajistí další informace