Evropské zpravodajství – vybrané aktuality

Shrnutí: 

 

TRH & KOMODITY / OBCHOD   Vývoz v zemědělsko-potravinářské sféře EU vzrostl v období od listopadu 2015 do října 2016 ve srovnání se stejným obdobím 2014–2015 o 1,9 % na hodnotu 129,9 miliard €.

 

TRH & KOMODITY   Evropská Komise neschválila žádnou nabídku na prodej SOM v rámci druhé vlny intervenčního prodeje.

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / DOTACE    Španělsko upravilo pravidla aktivního zemědělce. Nyní mohou žádat o dotace z EU i ti žadatelé, kteří nesplňují podmínku, aby bylo minimálně 20 % z celkového příjmu tvořeno zemědělskou činností.

 

POTRAVINY / OZNAČOVÁNÍ   Francie dne 2. ledna 2017 spustila dvouletý zkušební systém povinného označování země původu pro maso a mléko a mléčné produkty v hotových pokrmech.

 

POTRAVINY / OZNAČOVÁNÍ / WELFARE ZVÍŘAT   Němečtí zpracovatelé masa navrhují, aby maso splňující příslušné normy bylo označeno národní značkou pro dobré životní podmínky chovaných zvířat.  Německý ministr zemědělství Christian Schmidt návrh podpořil.

 

ŽIVOČIŠNÁ VÝROBA / NÁKAZY   Výskyt ptačí chřipky v Evropě potvrdilo Slovinsko a Česká republika. Virus se také rozšířil do zatím nezasažených částí Francie. Aktuální nízké teploty v Evropě by ale mohly napomoci zastavit šíření nemoci.

 

ZPRÁVY V PLNÉM ZNĚNÍ: 

 

TRH & KOMODITY / OBCHOD   (07/01/2017)   Vývoz v zemědělsko-potravinářské sféře EU meziročně vzrostl

Vývoz v zemědělsko-potravinářské sféře EU dosáhl v období od listopadu 2015 do října 2016 hodnoty 129,9 miliard €, což odpovídá nárůstu o 1,9 % v hodnotovém vyjádření ve srovnání se stejným obdobím 2014–2015. Vzhledem k tomu, že se zemědělsko-potravinářský dovoz ze třetích zemí v tomto období mírně snížil a dosáhl 112 miliard €, exportní přebytek tak vzrostl o více než 18 miliard €. Údaje z října 2016 ukazují, že Japonsko nyní předstihlo Rusko, a je 4. nejvýznamnější exportní destinací zemědělsko-potravinářských produktů EU po USA, Číně a Švýcarsku. V uplynulých letech byl čistý přebytek EU v zemědělsko-potravinářském obchodu s Japonskem asi 5 miliard € ročně. Výrobci v EU vyváží do Japonska především vepřové maso, víno, vermut, sýr, lihoviny a likéry.

TRH & KOMODITY   (07/01/2017)   Evropská Komise neschválila žádnou nabídku na prodej SOM v rámci druhé vlny intervenčního prodeje

Evropská Komise uvolnila celkem přes 22.000 tun sušeného odstředěného mléka skladovaného v intervenčních skladech k prodeji již v prosinci 2016 (jedná se o 6 % z celkového objemu 355.000 tun SOM). V první vlně intervenčního prodeje schválila EK prodej pouze 40 tun SOM, minimální akceptovaná cena činila 215 € za 100 kg. Nabídky na prodej zbývajícího objemu SOM bylo možné podávat 3. ledna 2017, žádná z nabídek ale nedosahovala minimální ceny požadované Evropskou Komisí. Nabízené ceny se pohybovaly od 165,1 € do 196,1 € za 100 kg, současná průměrná cena na trhu je ale 210 € za 100 kg SOM. Tendry na prodej zbývajícího SOM budou probíhat jednou za dva týdny, dokud nebude uvolněný objem vyčerpán. Třetí tendr je otevřen do 17. ledna 2017.

Prodej SOM z intervenčních skladů je reakcí Evropské Komise na zlepšující se situaci na trhu s mlékem a mléčnými výrobky – podle EK došlo v posledních 4 měsících k nárůstu cen vyplácených producentům mléka v průměru o 16 %, ceny surového mléka vzrostly v říjnu 2016 v porovnání se zářím 2016 o 7,3 %. Export SOM do třetích zemích ale zaostává v prvních 10 měsících roku 2016 v porovnání se stejným obdobím 2015 o 100.000 tun.

Více informací zde. http://www.farmersjournal.ie/no-intervention-smp-sold-through-this-weeks-tender-246709

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / DOTACE   (07/01/2017)   Španělsko upravilo pravidla „aktivního zemědělce“

Ve Španělsku donedávna platná pravidla „aktivního zemědělce“ stanovovala minimální hranici příjmů ze zemědělské činnosti pro příjem dotací z EU ve výši 20 % z celkových příjmů zemědělce. V minulém týdnu ale španělská vláda pravidla pozměnila, podle deníku La Razon mohou nyní získávat finanční prostředky z EU i ti zemědělci, kteří hranici 20 % nesplňují. Žadatelé o dotace budou v tomto případě muset prokázat, že se zemědělské činnosti věnují, a že v této oblasti předpokládají určitá podnikatelská rizika.

Evropská Komise v říjnu 2016 v rámci tzv. nařízení Omnibus navrhla, aby byla stávající závazná pravidla „aktivního zemědělce“ dobrovolná. Nařízení Omnibus by mělo být přijato v prvním čtvrtletí roku 2017, vstoupit v platnost by mělo začátkem roku 2018.

POTRAVINY / OZNAČOVÁNÍ   (07/01/2017)   Francie spustila národní systém označování země původu masa a mléka a mléčných výrobků

Francie dne 2. ledna 2017 spustila dvouletý zkušební systém povinného označování země původu pro maso a mléko a mléčné produkty v hotových pokrmech (Evropská Komise francouzský systém schválila začátkem července 2016). Pokud pokrm obsahuje více jak 8 % masa nebo více jak 50 % mléka, původ těchto surovin musí být uveden na obalu výrobku. Pouze potraviny obsahující 100 % francouzského mléka a masa mohou být označeny „Produit d’origine française“ (francouzský výrobek). Podle Francouzské obchodní asociace, která zastupuje zpracovatele masa, poskytne značení spotřebitelům jasnou a transparentní informaci o výrobku. Nesouhlas s povinnými systémy značení země původu již v průběhu roku 2016 vyjádřily organizace FoodDrinkEurope i EDA (European Dairy Association), podle kterých podobné systémy ohrozí jednotnost evropského trhu. Začátkem ledna 2017 vyjádřila svoje pochybnosti také PETA (organizace za práva zvířat), podle které se nejedná o značení transparentní stran welfare zvířat.

Evropská Komise předloží Radě a Parlamentu zprávu o dopadech systémů značení v prosinci 2017.

Více informací zde. http://www.foodnavigator.com/Market-Trends/France-meat-and-dairy-COOL-trial

POTRAVINY / OZNAČOVÁNÍ / WELFARE ZVÍŘAT   (07/01/2017)   Německo zvažuje označování zpracovaného masa známkou NATIONAL Animal Welfare

Němečtí zpracovatelé masa navrhují, aby maso splňující příslušné normy bylo označeno národní značkou pro dobré životní podmínky chovaných zvířat. Ačkoliv kritéria pro získání takového označení nejsou dosud známa, ministr zemědělství Schmidt očekává, že detaily budou oznámeny v průběhu ledna tohoto roku. Cílem nového označování je, aby si zpracovatelé masa nekonkurovali již jen samotnou cenou, ale i kvalitou masa. Obdobné opatření má v úmyslu zavést i Malta. Malta plánuje vytvoření platformy EU pro dobré životní podmínky zvířat s cílem sdílet osvědčené postupy a iniciativy týkající se zacházení se zvířaty. Malta má tento bod jako jednu z hlavních priorit během svého šestiměsíčního předsednictví v EU.

ŽIVOČIŠNÁ VÝROBA / NÁKAZY   (07/01/2017)   Výskyt ptačí chřipky v Evropě

Případy nakažení drůbeže virem ptačí chřipky byly v evropských zemích v roce 2016 zaznamenány již na přelomu října a listopadu 2016, v listopadu a prosinci již hlásilo nákazu HU, PL, DE, HR, NL, DK, AT, CH, a FR, na konci roku 2016 potvrdilo výskyt nemoci i Slovensko a Velká Británie. Zatím posledními zeměmi, kde došlo k výskytu ptačí chřipky, jsou Slovinsko a Česká republika (případy byly nahlášeny v průběhu tohoto týdne). V pondělí 2. ledna 2017 také oznámila výskyt onemocnění v zatím nezasažených regionech na západě země Francie. Francie chystá utracení velkého množství drůbeže ve třech nejvíce zasažených regionech země (Gers, Landes a Hautes-Pyrenees) mezi 5. a 20. lednem 2017. Německo již koncem roku 2016 utratilo přes 90.000 kusů drůbeže nakažené virem ptačí chřipky (zejm. krůty, kachny, kuřata), dalších 22.000 kusů drůbeže plánuje utratit v následujících dnech. Aktuální nízké teploty v Evropě by ale mohly napomoci zastavit šíření nemoci.

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..