EVROPSKÉ ZPRAVODAJSTVÍ – VYBRANÉ AKTUALITY

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / PROPAGACE   Evropská Komise zveřejnila výzvu k předkládání návrhů na propagaci zemědělských výrobků. Návrhy je možné předkládat do 20. dubna 2017.

TRH & KOMODITY   Nizozemí plánuje navýšení produkce cukrové řepy o 20 – 25 % po ukončení režimu cukerních kvót.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA   Dne 1. ledna 2017 převzala Malta předsednictví v EU. Prioritami maltského předsednictví v oblasti zemědělství bude řešení situace na zemědělských trzích, budoucí podoba společné zemědělské politiky, a zjednodušení a zefektivnění zemědělského obchodu.

ROSTLINNÁ VÝROBA / OCHRANA ROSTLIN   Diskuse stran zákazu neonikotinoidů pokračují. Evropský úřad pro bezpečnost potravin odložil publikování posudku tří typů neonikotinoidů do podzimu 2017; Greenpeace zveřejnilo studii k dopadům neonikotinoidů na životní prostředí, HFFA Research publikoval zprávu k ekonomickým dopadům zákazu těchto látek.

ŽIVOČIŠNÁ VÝROBA / NÁKAZY   Případy nakažení drůbeže virem ptačí chřipky v Evropě stále narůstají. Přijatá opatření určená k zamezení šíření nákazy ale mohou mít negativní dopady na producenty vajec.

INVESTICE / VÝZKUM & INOVACE   Projekt Katana poskytne 1,2 milionu € na financování inovativních projektů malých a středních podniků. Návrhy projektů je možné odesílat do 28. února 2017.

 

ZPRÁVY V PLNÉM ZNĚNÍ: 

 

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA / PROPAGACE   (15/01/2017)   Evropská Komise zveřejnila výzvu k předkládání návrhů na propagaci zemědělských výrobků

 Evropská Komise dne 12. ledna 2017 zveřejnila výzvu k předkládání návrhů na propagaci zemědělských výrobků na území Unie i mimo EU. Navrhující organizace mohou nyní podávat své žádosti, vybrané kampaně – trvající obvykle 3 roky – budou spolufinancovány Evropskou Komisí ve výši 70 – 85 %. Evropská Komise v rámci této výzvy klade důraz zejména na propagaci zemědělské produkce mimo území EU. Na tzv. jednoduché programy (programy realizované jednou či několika organizacemi z jednoho členského státu EU) vyčlenila EK 85,5 milionu €, na tzv. složené programy (programy realizované ve spolupráci organizací z několika členských zemí EU) vyčlenila 43 milionů €. Návrhy je možné předkládat do 20. dubna 2017 skrze elektronický portál EK. Evropská Komise zveřejní vybrané projekty na podzim 2017.

Více informací zde.

TRH & KOMODITY   (15/01/2017)   Nizozemí plánuje navýšení produkce cukrové řepy až o 25 % po ukončení režimu cukerních kvót

Nizozemská Suiker Unie plánuje navýšení produkce cukrové řepy po ukončení režimu cukerních kvót o 20 – 25 %. Nizozemí patří mezi středně velké hráče na evropském trhu s cukrem, výnosy ale dosahují 14 tun řepného cukru na hektar (v Itálii výnosy dosahují pouze 8 tun/ha). Podle Unie je vlivem kvót v EU vyprodukováno méně cukru, než je skutečná poptávka, Unie tak bude soupeřit producenty třtinového cukru z Afriky, Asie a Jižní Ameriky, kteří momentálně dodávají cukr na evropský trh. Díky dobré infrastruktuře a umístění plánuje Nizozemí vyvážet cukr zejména do Skandinávských zemí, zaměří se ale i na další evropské země importující cukr. Podle Unie by část produkce cukrové řepy mohla být zpracovávána také na produkci bioplastů.

ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA   (15/01/2017)  Plán a priority maltského předsednictví v zemědělském sektoru

Prioritou maltského předsednictví bude hlavně jednat o situaci na trhu, o budoucí společné zemědělské politice (SZP) a zjednodušení obchodu. Jednání ministrů zemědělství proběhne na čtyřech formálních a jednom neformálním zasedání. Rady pro zemědělství a rybářství (AGRIFISH) jsou naplánovány na 23. ledna, 6. března, 3. dubna a 12. června. Neformální zasedání ministrů proběhne ve dnech 21. – 23. května na Maltě. Maltské předsednictví předloží svůj konečný pracovní program ministrů zemědělství na prvním zasedání Rady (AGRIFISH) dne 23. ledna 2017, na kterém bude diskutována také zpráva Komise o implementaci mléčného balíčku, a programy v souvislosti s obchodem se zemědělskými komoditami. Na programu jednání je dále možné uzavření dohody s Japonskem, zintenzivnění jednání s Indonésií, Filipínami, zeměmi jižní Ameriky a Mexikem. Obchodní jednání by měla být rovněž zahájena na Novém Zélandu a v Austrálii. Na zasedání dne 6. března budou ministři diskutovat o budoucnosti SZP, přičemž tento bod bude stěžejním tématem také neformálního zasedání v květnu 2017. Dalším tématem březnového setkání bude diskuse k potravinovému řetězci a situaci na trzích. Do konce maltského předsednictví by se mělo rozhodnout o návrhu nařízení pro ekologické zemědělství.

Více informací zde.

ROSTLINNÁ VÝROBA / OCHRANA ROSTLIN   (15/01/2017)   Stanovisko EFSA k neonikotinoidům odloženo do podzimu 2017

EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) aktuálně provádí opětovné posouzení dopadů tří typů neonikotinoidů, které byly Evropskou Komisí částečně zakázány v roce 2013. V listopadu 2016 EFSA vydal nepříznivé stanovisko vůči dvěma typům neonikotinoidů (clothianidin a imidacloprid), EFSA zatím nezveřejnil rozhodnutí pro třetí neonikotinoid (thiamethoxam). Souhrnný posudek měl být publikován během ledna 2017, z důvodu velkého množství posuzovaných dat ale EFSA publikování odložil do podzimu 2017.

Dne 11. ledna 2017 zveřejnila organizace HFFA Research zprávu hodnotící ekonomické dopady zákazu užívání neonikotinoidů. Podle HFFA zapříčinil zákaz těchto látek pokles produkce řepky v EU, došlo ke snížení kvality produkce, i k nárůstu importu řepky do EU. Celkem tak sektor přišel o 900 milionů EUR ročně. Podle zprávy HFFA měl ale zákaz neonikotinoidů také nepříznivé dopady na klima a životní prostředí. Zpráva HFFA k dispozici zde.

Dne 12. ledna 2017 vydala organizace Greenpeace vlastní studii věnovanou environmentálním dopadům užívání neonikotinoidů. Cílem Greenpeace je úplný zákaz neonikotinoidů v EU. Zpráva Greenpeace k dispozici zde.

Podle Lin Field ze zemědělského výzkumného ústavu Rothamsted je budoucí opětovné schválení neonikotinoidů velmi nepravděpodobné. Více informací zde.

ŽIVOČIŠNÁ VÝROBA / NÁKAZY   (15/01/2016)   Výskyt ptačí chřipky v Evropě

 Případy nakažení drůbeže virem ptačí chřipky stále narůstají, k 9. lednu bylo v Evropě potvrzeno 761 případů.  Evropské státy od října 2016 utratily již 1,58 milionu kusů drůbeže, v následujících týdnech ale toto číslo zřejmě vzroste na minimálně 3,73 miliony kusů. Orgány na ochranu zdraví zvířat napříč Evropou přijaly opatření k zamezení šíření nákazy, jako např. zákaz transportu drůbeže, ochranná pásma okolo farem, a uzavírání zvířat do vnitřních prostor. Zákaz ponechání zvířat ve venkovních prostorách by ale mohl mít negativní dopad na producenty vajec z volného chovu. Pokud bude zákaz trvat déle jak 12 týdnů, ztratí producenti právo označit produkci vajec jako „vejce z volného chovu“, kvůli čemuž přijdou o část zisku. Vejce z volného chovu jsou v průměru o 20 % dražší než vejce z konvenční produkce.

INVESTICE / VÝZKUM & INOVACE   (15/01/2017)   1,2 milionu € na financování inovativních projektů malých a středních zemědělsko-potravinářských podniků

Projekt Katana, součást programu Horizon 2020, byl zahájen 1. července 2016 s cílem poskytnout podporu malým a středním zemědělsko-potravinářským podnikům v celkové výši 1,2 milionu EUR. Projekt je zaměřen na vyhledávání inovativních nápadů v oblastech precizního udržitelného zemědělství; přístupu na zemědělsko-potravinářské trhy; a funkčních potravin (potraviny obohacené o vitamíny, kyseliny nebo probiotika s cílem zajistit příznivý účinek na zdraví konzumenta). Deset nejlepších projektů obdrží 100.000 EUR na rozjezd vlastního projektu, podmínkou je umístění služby nebo produktu na trh před prosincem 2018. Návrhy projektů je možné odesílat do 28. února 2017.

Více informací zde.

 

Zdroj: agrieu.cz

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..