Problematické okruhy u environmentálních opatření PRV

1. Společné pro několik opatření

A. Minimální zemědělská činnost

PřírodaNovelou nařízení vlády č. 50/2015 Sb., byla zavedena nová definice minimální zemědělské činnosti na trvalých travních porostech, travních porostech a na standardní orné půdě (§ 7 odst. 3 až 5). Při nesplnění podmínky minimální zemědělské činnosti nebude žadateli na plochu, na které k nesplnění podmínky došlo, poskytnuta platba SAPS, ani jakákoli další platba na plochu (AEKO, Ekologické zemědělství, LFA, Natura 2000 na zemědělské půdě, zatravnění AEO). Tato plocha bude zároveň započtena do tzv. „předeklarace“ a podle celkového rozsahu nesplnění sankcionována podle platné evropské legislativy.

Přehled jednotlivých opatření PRV a jejich kombinací a termínů pro splnění minimální zemědělské činnosti na trvalých travních porostech a travních porostech.

opatření nebo jejich kombinacetermín 1. seče nebo 1. pastvytermín sekání nedopasků
LFA / Natura 2000 na z.p.do 31.7.do 31.7.
AEKO – OTP základ, druhově bohaté pastvinydo 31.7.do 30-ti dnů po skončení pastvy
AEKO – OTP nadstavbové tituly (mimo druhově bohaté pastviny)dle NV 75/2015do 30-ti dnů po skončení pastvy
AEKO – zatravňovánído 31.7.do 30-ti dnů po skončení pastvy
AEO – zatravňování (NV 79/2007)do 31.7.do 31.7.
EZdo 31.7.do 30-ti dnů po skončení pastvy
AEKO + LFA/Natura 2000 na z.p.řídí se termíny pro AEKO dle NV 75/2015do 30-ti dnů po skončení pastvy
AEKO+EZřídí se termíny pro AEKO dle NV 75/2015do 30-ti dnů po skončení pastvy
EZ+LFAdo 31.7.do 30-ti dnů po skončení pastvy
AEKO+EZ+LFA/Natura 2000 na z.p.řídí se termíny pro AEKO dle NV 75/2015do 30-ti dnů po skončení pastvy
pozn.: u titulu ochrana modrásků a suché stepní trávníky a vřesoviště se podmínka první seče, resp. pastvy nevyhodnocuje jako podmínka minimální zemědělské činnosti

Podmínka minimální zemědělské činnosti na standardní orné půdě se týká opatření LFA, EZ a AEKO – biopásy a ochrana čejky chocholaté.

B. Deklarace koní

KůňPro chovatele koní zavedena povinnost elektronického vedení údajů o všech koních fyzicky přítomných na hospodářství žadatele v kontrolním období. Evidence se vede na Portálu farmáře v IZR. V termínu od 1.10. do 31.10. je žadatel povinen doručit na SZIF elektronický opis registru koní a elektronickou deklaraci chovu koní, která se generuje opět v IZR na Portálu farmáře, a to na základě žadatelem vyplněných údajů evidence koní z registru koní na hospodářství v kontrolním období.

Deklarace chovu koní musí být podána na SZIF, pouhé vytvoření deklarace se nerovná splnění podmínky podání deklarace chovu koní. Podmínka rovněž není splněna, pokud dojde pouze k odeslání vytvořené deklarace na SZIF. K úspěšnému podání deklarace koní dochází pouze tehdy, je–li systémem vygenerován dokument Potvrzení o přijetí Deklarace chovu koní, který žadatel nalezne na Portále farmáře mimo IZR.

C. Podmínka minimální intenzity chovu hospodářských zvířat

V případě opatření LFA, AEKO a EZ je platba na trvalé travní porosty podmíněna mimo jiné i dodržováním minimální intenzity chovu hospodářských zvířat. Od roku 2015 došlo k prodloužení kontrolního období intenzity chovu hospodářských zvířat ze tří měsíců na měsíce čtyři, podmínka minimální intenzity chovu hospodářských zvířat musí být dodržena každý den v období od 1.6. do 30.9. Požadována je minimální intenzita chovu hospodářských zvířat ve výši 0,3 VDJ/ha (viz tabulka).

opatřeníplochy zahrnuté do výpočtu min. intenzityzvířata zahrnutá do výpočtu min. intenzity
LFAdle LPIS výměra trvalých travních porostů a travních porostů, které
byly k 30.9.2014 evidovány v LPIS jako travní porosty
- skot
- koně
- ovce nad 1 rok
- kozy nad 1 rok
konvenční i kologický statut v IZR
AEKO *dle LPIS výměra trvalých travních
porostů
- skot
- koně
- ovce nad 1 rok
- kozy nad 1 rok
konvenční i kologický statut v IZR
EZdle LPIS výměra trvalých travních
porostů
- skot
- koně
- ovce nad 1 rok
- kozy nad 1 rok
pouze ekologický statut v IZR
* Tato podmínka se neuplatní, pokud má žadatel trvalé travní porosty zařazeny výlučně do titulů trvale podmáčené a rašelinné louky, ochrana modrásků a ochrana chřástala polního.
V případě, že žadatel žádá souběžně o AEKO a LFA / EZ, tato výjimka se uplatní pouze v rámci AEKO.
Pokud však má žadatel zařazen do OTP i jiný, než tyto tři tituly, byť na minimální ploše, je již povinen podmínku minimální intenzity plnit, a to na celé ploše travních porostů!

2. Agroenvironmentálně-klimatická opatření

A. Intenzita 1,15 – deklarace pasených / nepasených stájí, resp. hospodářství

SkotPokud je žadatel zařazen do OTP, mimo titulu trvale podmáčené a rašelinné louky, musí v průběhu kontrolního období od 1.6. do 30.9. příslušného kalendářního roku splňovat podmínku intenzity chovu hospodářských zvířat nejvýše 1,15 VDJ na ha trvalého travního porostu způsobilého k poskytnutí dotace na podopatření OTP (mimo titulu trvale podmáčené a rašelinné louky), popřípadě na hektar trvalého travního porostu nebo travního porostu na orné půdě (který byl k 30.9.2014 v LPIS veden jako kultura travní porost) způsobilého k poskytnutí dotace v AEO podle NV 79/2007, v titulu zatravňování orné půdy.

Do výpočtu intenzity chovu se nezapočítávají nepasená ustájená zvířata evidovaná na hospodářství žadatele, popřípadě stáje evidované na hospodářství žadatele, které uvede žadatel do žádosti o poskytnutí dotace. Žadatel musí v tomto případě v žádosti o dotaci uvést číslo hospodářství nebo stáje, na kterých se nepasená zvířata nacházejí.

Pokud tedy žadatel požaduje do výpočtu maximální intenzity 1,15 zahrnout pouze pasená zvířata a ustájená nepasená nezahrnovat, pak musí v ústřední evidenci IZR rozdělit pasená a ustájená nepasená zvířata do samostatných hospodářství nebo stájí.

Za ustájená zvířata jsou považována i ta hospodářská zvířata, která se v průběhu dne vyskytují ve výběhu, který přímo navazuje na objekt, kde jsou hospodářská zvířata ustájena, za předpokladu, že tento výběh není evidován v LPIS, např. jako pastvina. Pokud bude zvíře evidované jako ustájené a nepasené při kontrole na místě nalezeno na pastvině, bude toto považováno za porušení podmínky a všechna takto nalezená zvířata budou zahrnuta do výpočtu intenzity.

B. Ponechávání nepokosených ploch

Na dílu půdního bloku s výměrou nejméně 12 ha, který je zařazený v rámci OTP do titulů obecná péče o extenzivní louky a pastviny, mezofilní a vlhkomilné louky (hnojené i nehnojené) a horské a suchomilné louky (hnojené i nehnojené), musí žadatel každoročně ponechat při první seči nepokosenou plochu.

  • Podmínka ponechat nepokosenou plochu se nevztahuje na díl půdního bloku zařazený do titulu obecná péče o extenzivní louky a pastviny, který žadatel v žádosti o dotaci deklaruje jako pasený. Díl půdního bloku deklarovaný v žádosti o dotaci jako pasený musí být nejpozději do 31. 7. celý spasen. Provádění pastvy pouze na části dílu půdního bloku bude vyhodnoceno jako nesplnění podmínky ponechávání nepokosených ploch.
  • V případě, že na dílu půdního bloku, který není deklarovaný jako pasený, žadatel nevynechá nepokosené plochy, zároveň ale vynechá tyto nepokosené plochy na dílu půdního bloku deklarovaném jako pasený, nejedná se o splnění podmínky ponechání nepokosených ploch. Na oba díly půdních bloků bude uplatněna sankce. V případě dílu půdního bloku deklarovaného jako pasený se bude jednat o porušení podmínky minimální zemědělské činnosti a nepokosená plocha bude zahrnuta do tzv. „předeklarace“. U dílu půdního bloku, kde nebyla ponechána nepokosená plocha, se uplatní sankce dle AEKO.
C. Vzdálenost mezi biopásy

V rámci jednoho dílu půdního bloku musí být vzdálenost mezi biopásy nejméně 50 metrů. Splnění této podmínky není posuzováno mezi dvěma biopásy umístěnými na různých dílech půdního bloku. Biopás vysetý uvnitř dílu půdního bloku nesmí navazovat na druhý biopás, který bude vysetý po obvodu dílu půdního bloku, a je nutné zachovat vůči němu požadovanou vzdálenost 50 metrů.

3. Ekologické zemědělství

A. Prokazování produkce (sady, jahody)

sady jahodOd roku 2016 dochází k úpravám podmínky prokazování produkce v případě žádostí o dotaci na ovocné sady intenzivní a sady ostatní. Minimální výnos se předkládá pouze u převládajícího druhu ovoce pro sad intenzivní a pro sad ostatní.

Splnění minimálního výnosu ovoce dokládá žadatel SZIF prostřednictvím kopií účetních a daňových dokladů za prodej, případně dokladů prokazujících vlastní produkci a další zpracování. Produkce je prokazována prostřednictvím dokladů za období od 1.1. do 31.12. příslušného kalendářního roku. Může se jednat o prodej nebo zpracování sklizně z předchozího kalendářního roku. U sadů ostatních lze část produkce doložit rovněž záznamy o krmení hospodářských zvířat, přičemž takto lze doložit množství maximálně do výše odpovídající 20 % z referenční hodnoty. Nejedná se ale o omezení celkového množství produkce využitelného ke krmení hospodářských zvířat. V případě, že žadatel žádá o poskytnutí dotace na sady intenzivní i sady ostatní a má stejný převládající druh, vypočte se minimální úroveň vlastní produkce jako součet minimální produkce pro sady intenzivní a sady ostatní. Podmínka prokazování minimální produkce se týká rovněž managementu pěstování jahodníku. V tomto případě je nutné rovněž doložit produkci za období od 1.1. do 31.12. příslušného kalendářního roku prostřednictvím kopií účetních a daňových dokladů za prodej, případně dokladů prokazující vlastní produkci a další zpracování.

4. Dobré životní podmínky zvířat

A. Včasnost hlášení (skot) – 14 dní vs. 7 dní

V rámci opatření dobré životní podmínky zvířat je prováděna kontrola včasnosti hlášení zvířat (skotu) do ústřední evidence vztažená k retenčnímu období, tj. v období

  • od 1.6. do 31.12. příslušného roku v případě podopatření zvětšení lehacího prostoru v chovu dojnic a zlepšení stájového prostředí v chovu dojnic,
  • od 1.6. do 30.11. příslušného roku v případě podopatření zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy.

Pro žádosti podané v roce 2016 se budou za pozdní považovat hlášení, která dorazí ke zpracování 15. a další den a pro žádosti podané od roku 2017 to budou hlášení, která dorazí ke zpracování 8. a další den (při zohlednění sobot, nedělí a svátků).

5. Zalesňování z.p.

A. Způsobilé dřeviny

Lesní školkyPočínaje rokem 2015 došlo oproti předchozímu programovému období ke změnám v podmínkách pro poskytnutí dotace na zalesňování zemědělské půdy. Zalesnění musí být provedeno v souladu s přílohou č. 1 k nařízení vlády č. 185/2015 Sb. V této příloze, která je zpracována pro účely nařízení vlády č. 185/2015 Sb., jsou stanoveny jednotlivé podporované druhy lesních dřevin, jejich vhodná stanoviště (CHS) a minimální počet jejich jedinců na 1 ha při zalesňování. Údaje v příloze č. 1 nejsou zcela shodné s údaji uvedenými ve vyhlášce č. 139/2004 Sb., např. není podporována výsadba smrku ztepilého v CHS 43 a 45! 

Dotace bude poskytnuta pouze na druhy dřevin vysazované alespoň v minimálním počtu na příslušných cílových hospodářských souborech (CHS) podle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 185/2015 Sb.

B. Půda vhodná k zalesnění

Počínaje rokem 2015 je možné dotaci na zalesnění zemědělské půdy poskytnout pouze na zalesňované pozemky (díly půdních bloků), které jsou v evidenci využití půdy (LPIS) evidovány jako vhodné k zalesnění.

Pokud daný díl půdního bloku, který žadatel hodlá zalesnit, není dle vymezení v LPIS vhodný k zalesnění, může zažádat žadatel, příp. vlastník pozemku, o revizi této „vhodnosti“. Žádost zašle žadatel písemně nebo elektronicky na adresu MZe nebo SZIF, kde zajistí (ve spolupráci s příslušným pracovištěm Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy, v.v.i.) její vyhodnocení a zaslání informace zpět žadateli.

C. Ohlášení o vstupu do opatření ZZP

Žadatel má povinnost doručit SZIF Ohlášení o vstupu do opatření ZZP před založením lesního porostu nejpozději dne 15. května kalendářního roku, ve kterém hodlá podat žádost o poskytnutí dotace na založení lesního porostu.

V rámci Ohlášení o vstupu do opatření ZZP uvede nejvyšší předpokládanou výměru zemědělské půdy, na kterou hodlá podat žádost o dotaci na založení lesního porostu.

V případě, že žadatel nepodá v daném kalendářním roce Ohlášení o vstupu do opatření ZZP, Fond žádost o poskytnutí dotace na založení lesního porostu zamítne.

6. LFA

A. Deklarace R v OA, OB

V rámci ostatních LFA se dotace poskytuje výhradně na zemědělskou půdu s druhem zemědělské kultury trvalý travní porost a travní porost, který byl k 30.9.2014 evidován v LPIS jako travní porost. V případě, že žadatel podá žádost na díl půdního bloku s jiným druhem zemědělské kultury, bude toto považováno za porušení podmínek a tento díl půdního bloku bude v souladu s evropskou legislativou (čl. 19 nařízení (EU) č. 640/2014) zahrnut do tzv. předeklarace.

V souladu s evropskou legislativou lze podané žádosti o dotaci upravit (nelze doplňovat další díly půdních bloků) do vydání rozhodnutí o poskytnutí platby, resp. do provedení kontroly na místě.

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..