KORONAVIRUS / ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA   (02/04/2020)   Evropská komise představila nový nástroj solidarity ve výši až 100 miliard EUR, navrhuje i řadu opatření s cílem pomoci zemědělsko-potravinářskému sektoru

Evropská komise představila dne 02/04/2020 nová opatření, která mají za cíl pomoci zemědělsko-potravinářskému sektoru v době koronavirové krize, a to v rámci Investiční iniciativy plus pro reakci na koronavirus (CRII+) a nového nástroje SURE, který by měl dosahovat výše až 100 miliard EUR.

SURE by měl poskytovat úvěry založené na zárukách poskytnutých členskými státy, měl by umožnit zkrácení pracovní doby, a přitom současně zajistit platy zaměstnanců. SURE se rovněž snaží o zmírnění následků krize na zemědělský sektor a potravinový řetězec – Komise navrhuje zavést mimořádnou flexibilitu a zjednodušení v případě využívání Evropských strukturálních a investičních fondů, a to včetně Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova.

CRII+ by měla podpořit zemědělce, venkovské oblasti, i členské státy EU prostřednictvím posílené flexibility v následujících oblastech: využívání finančních nástrojů (zemědělcům a dalším příjemcům by mělo být umožněno využívat půjček nebo záruk až do výše 200.000 EUR za příznivých podmínek, jako jsou velmi nízké úrokové sazby nebo výhodné splátkové kalendáře); přerozdělení finančních prostředků (členským státům by mělo být umožněno využít nevyčerpané prostředky z programů rozvoje venkova, nebudou je muset vracet do rozpočtu EU, peníze však bude nadále třeba využít pro účely příslušného programu rozvoje venkova); bude umožněn i odklad předkládání výročních zpráv. Komise v rámci CRII+ již dříve umožnila odklad podávání žádostí o přímé platby do 15/06/2020, rovněž by mělo dojít k navýšení záloh plateb (Komise zvýší zálohy na přímé platby z 50 % na 70 % a na platby na rozvoj venkova ze 75 % na 85 %, dostupné budou od 16/10/2020). Komise dále plánuje omezit fyzické kontroly na místě s cílem předcházet dalšímu šíření koronaviru.

Více informací zdezdezde a zde.

Zdroj: agri.eu