Aktuality nejen z EU: SRBSKO – očekává se výzva k čerpání prostředků z fondů IPARD na budování a vybavování stáj, ….

Kazachstán:

  • Na mimořádném XX. Kongresu politické strany Nur-Otan vyjádřil kazašský prezident Kassym-Jomart Tokayev názor, že by kazašští farmáři měli zvýšit do r. 2025 objem hrubé zemědělské produkce o třetinu a zdvojnásobit objem vývozu do zahraničí. Podle prezidenta by se měl Kazachstán připojit ke skupině nejrozvinutějších zemí, ve kterých jsou vytvářeny příznivé podmínky pro podnikání. Plánují se využívat nástroje finanční a nefinanční podpory k řešení strategických úkolů a jejich úplné digitalizaci, čímž se sníží rizika korupce. Budou přijata opatření ke zpracování 600 000 hektarů nové zavlažované půdy.
  • V žebříčku zemí z hlediska potravinové bezpečnosti se Kazachstán umístil na 48. místě ze 113, v r. 2019 se země umístila na 57. místě. Index potravinové bezpečnosti země je 67,3.
  • Podle oficiálních údajů vzrostl za období leden až říjen 2020 objem výroby potravin ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, a to o 17,5 %.
  • Růst cen potravinářských výrobků dosáhl 10,8 %.

Centrální banka Kazachstánu zvýšila objem zvýhodněných půjček pro podniky v zemědělsko-průmyslovém komplexu zasaženém výjimečným stavem a prodloužila platnost tohoto programu do 31. prosince 2021. Bylo přiděleno dalších 200 miliard tenge pro firmy

Ukrajina opět třetím nejvýznamnějším dovozcem kuřecího masa do EU

  • Ve třetím čtvrtletí roku 2020 se Ukrajina znovu dostala na 3. místo v žebříčku vývozců kuřecího masa do zemí EU poté, co v první polovině klesla na 4. místo.

„V lednu až září 2020 snížila Ukrajina vývoz kuřecího masa do EU o 16,7% na 82,35 tisíc tun,“ uvádí se v prohlášení. Je třeba poznamenat, že největším vývozcem do EU během sledovaného období byla Brazílie (172,8 tis. tun), následovaná Thajskem (103,3 tis. tun).

Naopak za 9 měsíců Ukrajina snížila dovoz kuřecího masa z EU o 17,8% na 106 tisíc tun a stala se třetím největším dovozcem kuřecího masa z EU po Ghaně (156,2 tisíce tun) a Filipínách (163,1 tisíc tun).

SRBSKO – očekává se výzva k čerpání prostředků z fondů IPARD na budování a vybavování stájí

Jak uvedl portál „e-Kapija“ v Srbsku se na přelomu tohoto a příštího roku očekává vyhlášení výzvy pro čerpání prostředků z fondu IPARD, která se bude vztahovat na výstavbu a vybavení stájí a rovněž na nákup zemědělské mechanizace a traktorů. Právo na využití podpory IPARD budou mít farmy, zemědělské usedlosti a zemědělská družstva, která jsou zapsaná v Registru zemědělských hospodářství. To znamená, že ucházet se mohou firmy mikro, malé a střední a to pod podmínkou, že jsou zaregistrované. V sektoru mléčné výroby musí mít přihlášené firmy do 300 dojnic a v sektoru výroby masa musí mít na konci investice stavy do:

  • 1 000 kusů dobytka
  • 1 000 kusů ovcí nebo koz
  • 400 kusů prasnic
  • 10 000 kusů prasat
  • 50 000 brojlerů.

V sektoru mléčné výroby bude podporu možné použít na výstavbu objektů pro umístění dojnic a na výstavbu příslušných technických objektů. Rovněž je podporu možné použít na nákup zařízení na dojení, chlazení a skladování mléka, stroje pro přepravu a skladování krmiv.

V sektoru masné výroby je povoleno prostředky využít pro výstavbu objektů pro výkrm a chov skotu, objektů pro skladování krmiv, stájových roštů, technologií pro chov prasat a selat a technologií pro chov drůbeže. Rovněž je podporu možné použít pro nákup strojů a zařízení na přípravu, přepravu a skladování krmiv, přívěsy na převoz sena a stroje pro přípravu krmných směsí.

Zde je velká příležitost, aby se české firmy zapojili svými dodávkami do budování nových chovných kapacit v Srbsku. Firmy by proto měly situaci sledovat prostřednictvím svých stávajících obchodních partnerů v Srbsku a případně se také mohou obrátit pro informace či pomoc na zemědělského diplomata, který působí na velvyslanectví České republiky v Bělehradě.

BOSNA A HERCEGOVINA – byla přijata do systému certifikace lesů globální organizace PEVC

Dle sdělení portálu „e-Kapija“ generální shromáždění PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) přijalo na své první virtuální schůzi mezi své členy také Bosnu a Hercegovinu. Za Bosnu a Hercegovinu je pověřený národní člen Sdružení soukromých majitelů lesů „Naša Šuma“.

Generální sekretář Sdružení soukromých majitelů lesů „Naša Šuma“, uvedl jako svůj cíl, aby v blízké budoucnosti měly všechny lesy v Republice Srbské/Bosně a Hercegovině PEFC certifikát a aby také každý výrobek z místního lesního dřeva nesl PEFC označení.

BOSNA A HERCEGOVINA – společnost Mladegs investuje 3,5 mil. EUR do výroby kečupů

Jak napsal portál „e-Kapija“ společnost Maldegs z Prnjavoru v Bosně a Hercegovině investovala 3,5 mil. EUR do výstavby nového závodu na výrobu kečupů, který byl vybudován na ploše 1 600 m2. V dohledné době se očekává montáž moderního zařízení, které bylo zakoupeno v Německu a Francii a splňuje veškeré požadavky pro technologie Průmyslu 4.0. Balení kečupů bude probíhat do PET obalů, které se mohou ze 100 % recyklovat a nové zařízení také umožní, že nebude zapotřebí používat v procesu výroby aditiva ani konzervanty.

Kapacita nové výrobní linky bude 100 tun hotových výrobků za den a umožní firmě rozšířit vývozní kapacity. Již dnes firma 60 % své produkce vyváží a to především do zemí Evropské unie (aktuální kapacita výroby kečupů je 50 tun za den).

V následujících 3 letech chce firma, která dnes zaměstnává cca. 200 lidí, investovat i do výrobní linky na majonézu s kapacitou produkce 100 tun za den a také do výrobní linky na hořčice s kapacitou produkce 7 tun za den.

Je možné, že se tyto aktivity v budoucnosti mohou projevit v omezení zájmu o dovoz zmíněných produktů ze zahraničí. Nejvíce se kečupy, hořčice, majonézy a ostatní omáčky dovážejí do Bosny a Hercegoviny ze zemí EU (nejvíce z Chorvatska), odkud se doveze cca 55 % z celkové hodnoty dovozu těchto produktů. Ze Srbska se pak dováží cca 40 %. Z ČR se do Bosny a Hercegoviny vyváží zejména kečupy, jejich vývoz však v posledních letech klesá. Hodnota vývozu kečupů činila v loňském roce 107 tis. Kč a meziročně tak poklesla o cca 70 %.