Evropský výbor regionů zveřejnil návrh stanoviska k Společné zemědělské politice – podporuje povinné zastropování přímých plateb; navrhuje odečet nejvýše 50 % mezd souvisejících se zemědělskou činností ze zastropované částky; podporuje zachování podpor vázaných na produkci na 13 + 2 %; a požaduje dosažení úplné externí konvergence vzhledem k průměru do roku 2027

Evropský výbor regionů (EVR), poradní orgán evropských institucí, zveřejnil dne 28/11/2018 návrh vlastního stanoviska k Společné zemědělské politice po roce 2020. Zpravodajem návrhu je francouzský zástupce EVR Guillaume Cros, o návrhu zprávy by mělo být hlasováno v Plénu EVR ve dnech 05-06/12/2018.

EVR navrhuje, aby byly přímé platby zastropovány, a finanční prostředky takto získané použity výhradně na doplňkovou redistributivní podporu příjmu pro udržitelnost (redistributivní platby). Podle EVR by měla být zohledněna placená pracovní síla, nicméně členské státy by podle EVR mohly odečíst z částky přímých plateb, která bude zastropována, nejvýše pouze 50 % mzdy související se zemědělskou činností vykázané zemědělcem, včetně daní a sociálních příspěvků na zaměstnanost.

Podpory vázané na produkci musí být podle návrhu EVR podmíněny udržitelnými způsoby zemědělské produkce, EVR navrhuje zachování současné úrovně financování pro podpory vázané na produkci ve výši 13 + 2 %, odmítá návrh Komise na snížení na 10 + 2 %.

V případě externí konvergence EVR navrhuje, aby byl rozdíl mezi výší přímých plateb v členských státech EU do roku 2027 zcela uzavřen, a to vzhledem k průměrné výši plateb v EU (Komise ve svém návrhu uvedla, že by mělo být uzavřeno 50 % rozdílu vzhledem k 90 % průměru EU).

Definici skutečného zemědělce EVR navrhuje upravit tak, aby z definice bylo možné určit, které zemědělce nelze považovat za skutečné zemědělce na základě takových podmínek, jako skutečné zapojení do zemědělské práce, podíl příjmů ze zemědělské produkce, předmět podnikání nebo zápis v rejstřících (Komise mezi podmínky zařadila příjmové testy a vklady práce v zemědělském podniku).

Návrh EVR k dispozici zde.