Evropské zemědělské nevládní organizace odmítly v reakcích na legislativní návrhy pro Společnou zemědělskou politiku po roce 2020 zavedení povinného zastropování a degresivity přímých plateb

Evropská komise dne 01/06/2018 zveřejnila legislativní návrhy pro Společnou zemědělskou politiku po roce 2020 (viz výše). Na předložené legislativní návrhy již reagovaly významné evropské zemědělské nevládní organizace Copa a Cogeca, think tank FarmEurope a Evropský svaz vlastníků půdy ELO.

Copa a Cogeca zkritizovala navrhované krácení rozpočtu, a to zejména v kontextu hrozícího propadu v příjmech zemědělců, které jsou již nyní pouze na 40 % úrovně platů v ostatních ekonomických sektorech. Copa a Cogeca dále uvedla, že přímé platby jsou zdaleka tím nejvíce efektivním nástrojem stabilizace příjmů zemědělců, a proto odmítla povinné zastropování a degresivitu přímých plateb tak, jak Komise navrhuje v legislativě pro SZP.

FarmEurope uvedlo, že navrhované krácení rozpočtu a následný výrazný pokles příjmů zemědělců povede k tomu, že řada zemědělců ze sektoru odejde, a že v některých oblastech EU bude docházet ke slučování podniků, a to bez ohledu na to, zda bude nebo nebude zavedeno zastropování přímých plateb. Krácení rozpočtu a zastropování přímých plateb podle FarmEurope současně omezí schopnost přesunu EU zemědělství směrem k udržitelnějšímu modelu jak z environmentálního, tak ekonomického hlediska.

Evropský svaz vlastníků půdy uvedl, že předložené návrhy neumožní naplnit vysoké ambice, které má EU v oblastech klimatu, biodiverzity a venkova, a to zejména s ohledem na navrhované krácení rozpočtu. ELO se dále obává, že ne všechny členské státy budou – vzhledem k administrativní náročnosti – schopny navrhnout a implementovat vlastní národní strategické plány pro SZP. ELO odmítlo navrhované povinné zastropování a degresivitu přímých plateb od 60.000 € na podnik, které by působilo protichůdně k navrhovanému posílení výkonnosti politiky v oblasti životního prostředí, cílem SZP do budoucna by navíc měla být podpora udržitelného a konkurenceschopného sektoru. Zastropování přímých plateb je podle ELO v rozporu se snahou o ekonomický úspěch, přičemž pro mladé a nové zemědělce nebude tato snaha EU omezovat jejich zemědělské ambice motivací ke vstupu do sektoru.

Zdroj: AGRIEU