Evropské instituce dosáhly dohody stran zemědělské části nařízení Omnibus

Estonské předsednictví a Evropský parlament dosáhli v rámci trialogových jednání předběžné dohody týkající se zemědělské části nařízení Omnibus.

 

Dne 16. října 2017 Zvláštní výbor pro zemědělství schválil dosaženou dohodu i přes částečné výhrady BE a NL. ČR neměla výhrady ke konečné podobě kompromisního textu a text podpořila. Dohodnutá pravidla zjednoduší SZP prostřednictvím několika technických zlepšení ve čtyřech legislativních aktech: přímé platby, rozvoj venkova, společná organizace trhů a horizontální nařízení:

Přímé platby – dohody bylo dosaženo v souvislosti s definicemi trvalých travních porostů aktivního zemědělce. Rozlišování mezi aktivními a neaktivními zemědělci se nově stává dobrovolným nástrojem, umožňujícím členským státům ukončit uplatňování definice. Členské státy budou moci každoročně přezkoumávat svá rozhodnutí o výši přímých plateb. Platby mladým zemědělcům budou poskytovány po dobu pěti let ode dne podání žádosti, pokud byla podána do pěti let od zřízení zemědělského podniku. Členské státy mohou kromě toho zvýšit platby pro mladé zemědělce v I. pilíři v rámci stávajících stropů až na 50%. U dobrovolné podpory vázané na produkci budou moci členské státy svá rozhodnutí každoročně přezkoumat a revidovat, stropy zůstávají stejné.

Společná organizace trhů – kolektivní sjednávání kontraktů bude dobrovolné. Některé výsady producentů (např. plánování výroby, optimalizace výrobních nákladů aj.) existující již např. v odvětví mléka a hovězího masa, budou rozšířena na všechna odvětví s cílem zlepšit postavení zemědělců v dodavatelském řetězci. S ohledem na toto rozšíření bylo rovněž rozhodnuto doplnit do článku o organizacích producentů záruky tak, aby nebyla narušena hospodářská soutěž.

Rozvoj venkova – bylo odsouhlaseno několik změn v pravidlech, jimiž se musí řídit finanční nástroje, s cílem podpořit jejich využívání a harmonizovat je s dalšími strukturálními a investičními fondy EU. Nástroj ke stabilizaci příjmu bude i nadále aktivován v případě poklesu příjmu zemědělce o více než 30% jeho průměrného ročního příjmu. Podpora poskytovaná v souvislosti s pojistnými smlouvami, které kryjí mimo jiné i ztráty způsobené nepříznivými klimatickými jevy, bude dostupná v případě, kdy bude zničeno více než 20% průměrné roční produkce zemědělce.

Horizontální nařízení – současná pravidla pro rezervu pro případ krize zůstávají beze změny, detailně řešena by měla být až samotnou reformou SZP. Komise se však ve svém prohlášení zavázala, že v rámci příprav příštího víceletého finančního rámce přezkoumá uplatňování této rezervy s cílem umožnit účinnou a včasnou intervenci v dobách krize na trzích. Pravidlo 50/50, tj. sdílení ztráty z nenávratných neoprávněných plateb, bylo ponecháno.

 

Nařízení Omnibus by mělo být formálně schvalováno jako balíček. Pokud by však zpoždění u finanční části bylo příliš velké a ohrožovalo by implementaci zemědělské části od 1. ledna 2018, bude Předsednictví hledat jiné řešení.